Jelenlegi hely

Zénó ivartalanítás

kovaxildiko képe
Fórum: 

Kedves Doktornő!

Skót juhászunk, Zénó ivartalanítása ügyében érdeklődöm, febr. 15-i születésű, eddig védőoltások céljából jártunk szerencsére csak Önnél. Hány hónapos korában ajánlott a műtét, milyen előkészület igányel ill. a műtét után milyen teendők várnak ránk? (mennyi ideig kell az otthoni szigorúbb felügyelet, ill. kinti kutya, be kell-e hozni a házba?) mennyire várható viselkedésbeli változás? (most is inkább félősebb)
A fentiekkel részben kapcsolatban van még egy kérdés: korábban olvastam a collie-k genetikai vizsgálatáról (CEA és talán dysplasia irányú), persze gondolom nagyobb kennelek tenyészállataira költenek, de szerintem nem lenne káros, ha mi is tudnánk, mire számíthatunk Zénónál a későbbiekben. Az utóbbi hetek sétáltatásai során már két szuka collie gazdája érdeklődött Zénóról, mint apa jelöltről. :) Én mindenképpen az ivartalanítás mellett lennék, de ha egy jó genetikai állományú eb lenne, lehet, hogy másképpen döntenék. Mennyibe kerülne ez a laborvizsgálat és tudna-e Doktornő ebben segíteni?
Válaszát nagyon köszönöm előre is! Tisztelettel, Kovács Ildikó

Kedves Ildikó!

Az ivartalanítást 9-10 hónapos kor környékén szoktuk elvégezni kanoknál. Nagyjából 45 perces beavatkozás. 10 napos lábadozási ideje van, aminek az első 4-5 napját javaslom száraz, fedett helyen tölteni, hogy a seb ne ázzon fel. 10 nap után kivesszük a varratokat, ami benne van a műtét árában. Az ár egyébként az akkori végső testtömegtől függ, de nagyjából 20-22 ezer forint körül van. A gazdinak egy pokrócot kell és műtéti gallért hozni a műtétre. Általában az agresszivitás (kankutyákkal, territóriális viselkedés) csökken a beavatkozással. Alapszemélyiséget természetesen nem változtatja meg.
A CEA vizsgálatot nem én csinálom, hanem laborba küldöm a levett vért, ami meglehetősen drága 90000 forint körül van. A dysplazia szűrésről hivatalos, bódításban végzett röntgen felvételt kell csinálni, amit a dysplázia bizottság bírál el. Ez olyan 8-10000 forint körüli összeg.
Ha kérdésük lenne írjanak nyugodtan.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

kovaxildiko képe

Kedves Doktornő,
Köszönöm a választ! Átgondoljuk a fentieket és jelentkezünk majd.
Kovács I.

Kedves Ildikó!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia