Jelenlegi hely

Mi baja lehet a tengeri malacomnak?

Fórum: 

Üdv! Van egy kis kölyök tengerimalacom, és a hátán illetve a szeme körül ki van hullva a szőr és ilyen pikkelyes,varas ott a bőre. Hogyan tudnám meggyógyítani? A malacka rendesen eszik és elég mozgékony is.

képek a malackáról:
http://kepfeltoltes.hu/130611/IMG_20130611_093759_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/130611/IMG_20130611_093816_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/130611/IMG_20130611_093827_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kedves Szandi!

A malackának valószínűleg rühatka okozta fertőzése van és ez okozza a tüneteket.
A kezelésre Betadinos fertőtlenítést követően ivermektin hatóanyagú állatgyógyászati készítményt javasolnék, melyet a tarkó bőrére kell csepegtetni hetente egyszer 3 héten keresztül.Ilyen szert állatpatikában vásárolhat meg. (SH-Rodemectin, DRH-Ivermektin spot on)

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Canesten kenőcs esetleg használhat?

Kedves Szandi!

Ha valóban rühatka, ahogy a képek alapján sejthető, akkor a Cansten nem fog használni, mert az gomba ellenes szer. Esetenként a két fertőzés együtt is előfordulhat, de a képeken látható pörkös sebek kifejezetten rühösségnél jellemzőek, ezért az előző válaszban írt ivermektin tartalmú cseppeket javasolnám.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
5 éves hím tengerimalacomról van szó. Tegnap délután észrevettem, hogy a hátsó lábait nem tudja mozgatni. Azóta adtam neki magnéziumot, és ha hozzáérek a hátsó lábához, már kicsit megmozdul. De nem megy arrébb, szinte egész nap egy helyben fekszik. Alig mozog. Néha valahogy arrébb megy, de ezt sajnos nem látom. Csak azt veszem észre, hogy már nincs az előző helyén. Eszik, iszik rendesen. Segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Berényi Bálint

Kedves Bálint!

Feltétlenül javasolt az orvosi vizsgálat és szükség lesz kezelésre is, ezért amilyen hamar csak tehetik menjenek el állatorvosukhoz.
A leírás alapján leginkább gerincsérv gyanúja merül fel, amit szteroidos kezeléssel esetleg orvosolni lehetne. Ezt injekciós formában lenne a legjobb beadni.
A kezelést minél hamarabb megkezdik annál valószínűbb, hogy nyomtalanul gyógyulhat.
Kiegészítésnek Neurobion Forte tablettából napi késhegynyi reszeléket javaslok, hogy támogassuk az idegi működés regenerációját.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Először is köszönöm a válaszát. :)
Érdeklődni szeretnék, hogy ez a kezelés mennyibe kerülhet? Válaszát előre is köszönöm. :)

Tisztelt doktornő!
Pár napja észleltem a kb 2 hónapos nőstény tengerimalacom bal hátsó combtövénél egy kb egy kisebb ujjbegynyi részt ahol a szőr kihullott, és a bőre azon a ponton nagyon száraz. Szeretném a tanácsát kérni, hogy mi lehet ez, és mi a teendő, hogy meggyógyuljon. Mellékeltem róla fényképet.
Előre is nagyon köszönöm!

http://kepfeltoltes.hu/view/131114/2013-11-14_18.17.38_www.kepfeltoltes....

Kedves Olivér!

A kép alapján leginkább egy gombás fertőzésnek tűnik a bőr probléma. Helyileg kezelhető betadinnal, majd Canesten kenőcsöt kenhet rá naponta egyszer egészen a gyógyulásig. Ha újabb foltok jelennek meg, akkor az azt jelentheti, hogy a malac olyan gyenge, hogy az egész testére ráterjedhet a fertőzés. Ilyenkor javasolni szoktuk, hogy adjunk be egy vakcinát a gombásság ellen.
Érdemes immunerősítést végezni ilyenkor, multivitamin cseppekkel, de legalább is Cebion-t feltétlenül adni kell a malacnak.
Sokszor gomba mellett atkás fertőzés is van. Ha a testén máshol, de leginkább a feneke tájékán erős korpázást tapasztalnak, akkor ez atkás fertőzés következménye. Ilyen esetben ivermektin tartalmú cseppet kell a malac tarkójának bőrére cseppenteni. Hetente egyszer egy cseppet 4 héten keresztül. Ilyen szer az SH-Rodemectin, vagy DRH_Ivermektin.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönjük szépen a segítséget!

Kedves Olivér!

nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornõ!
Nagyon köszönöm a segítségét. Ma elmentünk az állatorvosunkhoz, a malacka kapott két injekciót. Most éppen gyógyul... :)

Kedves Bálint!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia