Jelenlegi hely

Csincsilla fogprobléma

Fórum: 

Kedves Dr. Farkas Patrícia Éva!

Azért fordulok Önhöz, mert van egy tündéri 2010. július 4.-én született kis csincsillám, akiért rajongunk, így természetesen szeretnénk neki megadni mindent, a mielőbbi gyógyulásához. A rövid történet. A ketrecbe betett ételt nem ette meg, csak kikaparta a tányérból. Amikor a kedvencét adtam neki, kivette a kezemből, csak forgatta mérgesen és nem tudott vele mit kezdeni. Akkor gondoltam, hogy nagy baj van. Megnéztem a száját és láttam, hogy a felső foga túlnőtt. Elvittem őt egy magánklinikára, ahol kaptunk műtétre időpontot. A felső két metszőfogát le is kurtították és azt mondták, hogy más gond nincs vele, most már ennie kell magától is. Mivel azt láttam, hogy nincs túl jól és az alsó fogai sem tetszettek, ezért felhívtam egy másik klinikát is. Ismételten egy hetet kellett várnunk, mert kértem, hogy röntgenezzék meg a szájüregét. Kiderült hogy nincs minden rendben vele, mert az egyik felső foga tályogos volt, amit kihúztak, az alsó metszőfogait mivel kitörtek és nem tudtak felszínre törni, ezért fel kellett vágni az ínyét és időközben a felső metszőfogait újra meg kellett kurtítani, mivel nem tudja koptatni. Műtét után egy hétig adnom kellett neki napi 0,1 ml Meloxidyl-t. Június 5.-én vittem vissza kontrollra. A felvágott így gennyes volt, amit lekezeltek és azóta én is napi szintem törölgetem neki kamillával. A doktornő azt mondta, hogy szépen nő már az alsó két metszőfoga, de pár hét múlva a felsőket ismét kurtítani kell majd. A kérdésem a doktornőhöz az lenne, hogy az alsó metszőfogai mennyi idő alatt érik el a tényleges méretet? Május eleje óta fecskendővel etetem, de így is olyan kis soványka. A nagy "tesója" 720 gramm, de ő most csak 400 gramm körüli. Amivel etetem: Forró vízben megáztatom a csincsilla granulátumokat, majd teszek bele egy filter kamillát, egy kis kanál korpát, az egészet összekeverem pár kanál hipp bébiételel. (Körte, alma, banán, sütőtökpüré.) és végezetül teszek még bele Immunovet port. Ön szerint Kedves Doktornő mit tehetnék még annak érdekében, hogy egy kicsit hízzon a csincsillám? Napi 25-30 ml-es fecskendőnyi ennivalót kap, amit a fentiek szerint keverek be és finomságként egy szem mogyorót apróra törve és mazsolát pici darabokra vágva. A közérzetével szerencsére nincs baj, vidám, sokat szaladgál és nagyon szépen eszik a fecskendőből is, nem kell lefognom, mert amikor meghallja a kanál hangját, ahogyan kevergetem a bögrében az ennivalóját, már jön oda az ölembe és nyitja a száját.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm és ha van valamilyen megjegyzése, észrevétele, ha valamit nem jól csinálok, akkor kérem, hogy mindenképpen jelezze a picurkánk érdekében. Talán úgy tűnik, hogy túlzottan aggódós vagyok, bocsássa ezt meg nekem, de számomra a gyerekek és az állatok a legfontosabbak a világon.

Kellemes estét kívánok!
Csilla

Kedves Csilla!

Az ön által leírt táplálás nagyon precíz. Amivel esetleg kiegészíteném, hogy adagolhat még probiotikumot a csininek, ami a helyes bélflóra fenntartásához és jobb táplálék hasznosuláshoz nélkülözhetetlen. Ilyen készítmény például a Fiberplex paszta, vagy a Bio-Lapis por. Állatpatikában vásárolhatja meg valamelyik szert és keverheti a napi takarmányba.
Ezenkívül én még nagyon szeretem ajánlani a Complexamin nevű vitamin és ásványi anyag keveréket, amit kifejezetten egzotikus állatok számára fejlesztettek ki.
Immunerősítésre a Vetri-DMG cseppeket javasolnám elsőre.
Az alsó fogak, ha semmi ellenkoptatás nem történik és szépen, egészségesen tudnak nőni, akkor 2-3 hét múlva nagyjából használható méretűek lesznek majd.
Mikor visszamennek az ellenőrzésre, akkor feltétlenül nézessék meg a hátsó fogakat is, mert ha az elsőkkel gond van akkor leggyakrabban a hátsókon is látunk eltérést.
Jobbulást kívánok és ha kérdése lenne még akkor írjon nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a múltkori gyors válaszát. A csincsillám továbbra is jó kedélyű, virgonc, de sajnos még mindig nagyon sovány, 430 gramm. Az Ön által javasolt készítményeket napi rendszerességgel megkapja, de a hozzátáplálás ellenére sem olyan kis gombóc, mint régen, pedig már magától is eszik olyan dolgokat, amiket be tud rakni a kicsi szájába. A csincsillatápot már kávé darálóval ledarálva adom a gyümölcsös bébiételekhez, nem forró vízbe beáztatva, hogy így is minél több táplálékhoz jusson. Június 26.-án ismét kurtították a felső két metszőfogát, az alsókat egyformára, mert nem nőttek egyformán, szerencsére a hátsókkal nem volt baj. Az orvos mutatta, hogy még kb. egy cm-t kell nőnie az alsóknak, hogy zárni tudjon a felsőkkel. A múlt héten vittem vissza egy vitamin mixes injekcióra és az orvos azt mondta, hogy nincs semmi baj, szépen nőnek az alsók. Már kezdem magam hülyén érezni, mert én nem látom a növekedést, ahogyan a felsőkön. Az létezik Doktonő, hogy egy idő után nem nő tovább a fog? Május eleje óta a negyedig kurtításra viszem vissza két hét múlva, mert nem szeretném, ha a szájpadlásába benőne. Ennyivel gyorsabban nő a csincsilla foga felül, mint alul? Létezhet hogy a van más baja is, csak nem látszik rajta, a viselkedésén és az étvágyán? Esetleg csináltassak egy teljes vérképet? Teljesen tanácstalan vagyok Doktornő, így ismételten nagyon szépen köszönöm ismételten előre is a válaszát.

Kellemes estét kívánok!
Csilla

Kedves Csilla!

A fog lecsípése helyett inkább a csiszolás javasolt szakmailag. Nem tudom, hogy altatásban történt-e a fogak vizsgálata, de lehet, hogy érdemes lenne egy ilyen nyugalmas állapotban is alaposan megnézetni a fogakat és a hátsókon is csiszolni, igazítani.
A vérvizsgálat elvégzését tartós fogyásnál mindig javasolni szoktam, mert más belső szervi betegség is oka lehet a fogyásnak, illetve a súlygyarapodás elmaradásának.
Elméletben a csincsilla fogai folyamatosan nőnek. Ha a vizsgáló kolléga úgy látja, hogy nőnek, akkor nehéz lenne erre cáfolatot adnom, viszont megpróbálhatnák egzakt számokkal figyelemmel kísérni a méretek változását és ez minden kétséget kizáró eredményt hozni.
Mérjék meg hetente egyszer a fogak hosszát, felső és alsó metszőfogakat egyaránt.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia