Jelenlegi hely

Fiatal nimfa

Fórum: 

Kedves Doktornő!
Egy hete kaptam egy fiatal nimfa papagájt, aki úgy került hozzám, hogy egy ismerős évekkel ezelőtt vett 2, kisállatkereskedésben egyneműnek nyilvánított madarat. Évekig azt hitte, hogy a tojások terméketlenek, de hogy ne legyen több alattuk hagyta az egyik tojást, ami kikelt. A szülők nem etették, így a kicsit kézzel nevelték fel, de nem volt rá idő.
Most, hogy a madár hozzám került, érekes tüneteket produkál. Élénk, barátságos, rendesen eszik. Széklete normális, bár a volierben tartott madaraiméhoz képest kemény. Jobb szárnyát lentebb tartja, jobb lábával nem kapaszkodik, járás közben erősen sántít. Ha erőltetem a mozgást, ezek a problémák megszűnnek, de az az oldala akkor is gyengébb. Repülni mg nem tanult meg(1,5 hónapja jött ki az odúból), bár nagyritkán próbálkozik.
Ön szerint mi lehet a baja? A két hetes karantén elteltével kikerülhet a volierbe a többi madaramhoz, vagy valami komolyabb betegségről van szó?

Kedves Emmie!

Karanténnak inkább 30 napot javasolnék ebben az esetben.
Néhány főként virális eredetű betegség hasonló idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg, de például hasonló jelenség kialakulhat akkor is ha a keltetés során a tojás forgatása nem volt tökéletes. A gyengébb testfél ilyenkor a későbbiekben "behozhatja" a lemaradást, megerősödik és nem lesz látványos különbség a két oldal között, legfeljebb akkor ha fáradt a madár. Mivel jól eszik a papagáj, ezért én elsősorban erre a keltetés közbeni problémára gondolnék. A gyógyulás elősegítésére multivitamin cseppeket javasolt lenne adagolni a későbbiekben is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia