Jelenlegi hely

Hasmenés-köhögés

Fórum: 

Kedves Doktornő!

7 év körüli Mailnois-jellegű (szuka) kutyusunkkal kapcsolatban kérem szépen a segítségét.

Az elmúlt 4-5 hónapban 27 ről 23 kg-ra fogyott. Ezalatt nem volt olyan hónap hogy ne lett volna hígabb széklete vagy hasmenése. Mostanra sikerült olyan tápot (konzerv) találnunk, ami mellett stabilan szépet „produkál”, azonban a súlyát mintha nem szedné vissza.
Emellett (szárazon) köhög, az orra is folydogál (színtelen vízszerű).

Meghallgatták a tüdejét, rendben találták.
Szívultrahangon a szívét is rendben találták, ezzel egyidőben teljes vérkép készült: fehérvérsejt ill. eosinofil értékek voltak magasak, a többi érték normális volt, babesia/mikrofilaria negatív. Féreghajtó és Bravecto tablettát kapott, ám a néhány héttel későbbi vérkép sem mutatott lényegi eltérést az előzőhöz képest. Állatorvosunk parazitára/gyulladásra gyanakodott, ezért egy 12 napos Ferdocat kúra következett. Látható nyoma nem volt ürítéskor féregnek/parazitának. A kúra mellé adtunk a Kutyusnak Probicol-H pasztát. A széklete azóta is rendben van, ám a köhögés nem javul, hevesebb mozgásnál ugyanúgy előjön mint otthon heverészés közben. Láza nincs, hangulata étvágya jó. Kicsit tanácstalanok vagyunk mi is és az állatorvos is. Következő lépésnek röntgenvizsgálatot javasoltak.

Ami nagyon aggasztó volt, de szerencsére azóta nem produkált hasonlót:
egyszer 1 délelőtt folyamán előfordult hogy össze-összecsuklott, felborult. Először alvásból „pattant fel” és mintha álmában próbált volna rohanni, de elborult. Odarohantunk hozzá és rázogattuk, mintha még mindig aludt volna, majd egyszercsak kitisztult a tekintete és csodálkozva nézett ránk, mint aki akkor ébredt. Másodjára a reggeli séta alatt futásnál esett volna össze, akkor párom megtartotta. Egyik esetben sem volt görcsös, vagy túl lagymatag, nem rángatózott, nem habzott a szája. (megjegyzés: nagy hőség utáni 1. hűvös nap délelőttje volt ez, ha ez jelent valamit. Aznap délután rohantunk a legközelebbi rendelésre, de nem tudták megmondani mi okozhatta, gyenge agyvérzést a tünetek alapján elvetették, stresszhatásról kérdeztek, de nem történt változás a környezetében. A viharon kívül mástól nem ijedt meg, egyedüli kutyus a lakásban...stb. Azt javasolták figyeljük őt, de azóta nem esett össze, sem nem volt zavarodott vagy bármi módon furcsa.
Nem tudjuk hogy az összeesés-hasmenés-köhögés egyáltalán összefüggnek-e vagy nem feltétlenül. Sajnos a Kutyus előéletéről nincs infónk, 8 hónapja fogadtuk be az utcáról, ő az első kutyánk.
Bármilyen tanácsért, ötletért, véleményért hálásak lennénk.

Köszönettel, Boros Mária

Kedves Mária!

Én is mellkas röntgent javasolnám. Szerintem valahol tumor jelenléte sem kizárt.
Ha a röntgen nem mutatna semmit akkor még MRI lehetne amire érdemes elvinni. szerencsére már hazánkban is van erre lehetőség.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia