Jelenlegi hely

rejtély

Fórum: 

Sziasztok
Valaki segítsen megoldást találni bár tudom így utólag elég nehéz ahhoz hogy megértsem és fel tudjam dolgozni mi is történhetett szerintetek.
Az eset a következő a nimfapapgályám 8 éves és a csőrén keletkeztek kisebb hólyagok amik leszáradtak de egy idő után újra elő jöttel az utóbbi időben már 2 oldalon és már egyre rondábbak volt vérzetek és gennyezte.Tegnap elvittem az orvoshoz mert már nem evet.A doki mondta hogy az valami szemölcs amit le kel égetni és csőr korrekció kell végezni.De csak altatásban lehet és nem biztos felébred. Bízva az esélyemben és a segítő szándékomban bele mente. Az előzményekhez tartozik lehet fontos lehet hogy a dokinál majdnem 4 órát vártunk ebben a melegben a madarat egy cipős dobozban vittem más nem lévén egy luk volt rajt fúrva.A műtét sikerült a madár magához tért mindenki boldog volt.Haza jöttünk ekkor még nem vettem ki a dobozból mert gyorsan kihasználva az alkalmat kitakarítottam a ketrecet kb 20 perc.Ekkor a madár be ment felmászott a rúdjára és ült 2 szer lejött vizet inni.Éjjel 1-kor halottam egy puffanást a madár leeset és nem tudott talpra állni húzta a szárnyát vagyis azzal tolta magát előre. De sokat nem haladt tettem közelebb vizet meg eleséget.De reggel szomorú látvány fogadott a madaram meg halt! A teste ott feküdt a kalitka alján hason a feje oldalt. Felhívtam a dokit tud.-e magyarázatot adni erre de nem tudódott hisz a rizikós dolog az altaratás jól sikerül. Tud mondani valaki valamit hogy akkor mi történhetett? Mert azonkívül hogy nagyon fáj folyamatosan magamat hibáztatom és sorolom mit nem keltett volna /dokihoz menni a cipős doboz a 4 óra várakozás a hőségben az itthoni 20 perc/ bármi de nem tudom mi történt.És ez nagyon elszomorít Kérem ha valakinek van egy mondat akár csak hogy meg nyugodjak hogy én vagyok a hibás vagy nem ez így is úgy is bekövetkezett volna segítsen. Sajna a madaram vissza nem adja senki remélem a jó istennél van .Mert megérdemli csak egy kicsit értelmetlen a halála igy nekem
köszönöm a segítséget
Andi

Kedves Andi!

Először is fogadja őszinte részvétemet a madárka elvesztéséért.
A kórelőzményi leírás nem teljesen egyértelmű számomra, hogy a csőr szaru részén, vagy annak tövében alakultak ki a vérzéses képletek, kinövések. Ha a csőr tövén, akkor az lehetett még atka fertőzés, de például hímivarú állat esetében heredaganat jele is. Ha a csőr szaru részén akkor orvosukkal egyetértve a vírusos eredetet feltételezném.
Sajnos ebben a hőségben nagyon gyakori, hogy hőgutát kapnak az állatok. Nyilván az orvosuknál tett látogatás okozta stressz, illetve a kevés számú szellőzőnyílás elősegíthette a hőtolulás kialakulását. Az is lehet, hogy ha csak külön érte volna a stressz és külön a hőtolulás akkor nem lett volna semmi baj, de így együtt túl sok volt már a feltehetően legyengült szervezet számára.
A hőguta azért is veszélyes a madárnak, mert viszonylag nehezen tud megszabadulni a felesleges hőtől, ami agyi ödémához vezethet. Ez először az ön által is tapasztalt idegrendszeri tünetekhez, eszméletvesztéshez, ájuláshoz vezethet, aztán a légzőközpont bénulása miatt fulladáshoz.
Nagyon sajnálom a madárkát is és önt is, hogy elvesztette. Én úgy gondolom, hogy sok kisebb rossz tényező együttállása miatt történt meg ez a szomorú eset.
Nem érdemes azonban magát hibáztatnia, hiszen ön a legjobbat akarta a madárkának. Biztos vagyok benne, hogy nagyon boldog élete volt önnél és erre kell gondolni elsősorban!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia