Jelenlegi hely

Tengerimalac mozgási gondok

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Van egy 10 hetes tengerimalacunk Borisz. Már az elején feltűnt, hogy nem a legmozgékonyabb fajta, gondoltuk, hogy mivel a kisállat kereskedésben nyulakkal volt összezárva, ott kaphatott átmeneti traumát. Miután a járása is inkább az ugráláshoz hasonlított tovább viccelődtünk azon, hogy biztosan nyúlnak képzeli magát. Az elején furcsállottuk, hogy az előző tengerimalacunkkal ellentétben Borisz a bal oldalára feküdve alszik. Közben észrevettük, hogy a csípőjének a jobb oldala jobban ki van türemkedve mint a bal. Az oldalt fekvésből meg mikor fel akar kelni, akkor olyan mintha pánikba esne és elkezd folyamatosan vergődni és forgolódni, majd a fejével nyomja fel magát. A futása is inkább bizonytalan ugrándozás. És nem nagyon szereti használni a hátsó lábait. Mire utalhatnak ezek a tünetek? Vagy ez születési rendellenesség?

Válaszát előre is köszönöm Borisz nevében is.

Balu

Kedves Balu!

A kérdésére vizsgálat nélkül szinte biztosan nem tudok teljesen kielégítő választ adni.
Sajnos lehet méhen belüli rendellenes ízületi fejlődés eredménye, vagy akár idegrendszeri rendellenesség, de lehet egy születés utáni traumás sérülés eredménye is.
Egy fizikális vizsgálat máris közelebb vinne az okhoz, mert egy csonttörés utáni rendellenesen összeforrt csontheget sokszor már tapintással is fel lehet ismerni, végső esetben röntgent lehet készíteni.
Sajnos általában mind a lezajlott csont gyógyulás, mind a veleszületett rendellenesség esetében nem sokat tehetünk.
Olyan tartási lehetőségeket kell szem előtt tartani, melyek hosszabb távon megkönnyítik Borisz életét. Ilyen például a testtömeg kontroll, tehát nem szabad elhizlalni. Olyan alomanyagot kell választani, amin a legkönnyebb a helyváltoztatás. Huzatmentes illetve meleg búvóhellyel felszerelt ketrec.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
5 éves hím tengerimalacomról van szó. Tegnap délután észrevettem, hogy a hátsó lábait nem tudja mozgatni. Azóta adtam neki magnéziumot, és ha hozzáérek a hátsó lábához, már kicsit megmozdul. De nem megy arrébb, szinte egész nap egy helyben fekszik. Alig mozog. Néha valahogy arrébb megy, de ezt sajnos nem látom. Csak azt veszem észre, hogy már nincs az előző helyén. Eszik, iszik rendesen. Segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Berényi Bálint

Kedves Bálint!

A másik kérdéséhez írtam a választ!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia