Jelenlegi hely

szem betegseg

Fórum: 

Tisztelt doktor nö!
Van nekem egy 1,5 eves berni kutyusom, akinek glaukomaja van. Par napja nagyon durvan vakarja a szemet, söt mar az orrat is szinte "levakarta".
Par hete voltunk orvosnal, ahol kapott szemcseppet, amitöl szepen tisztul a szeme. Ezzel egy idöben volt a kutyamnak kötöhartya-gyulladasa is, szinten kaparta a szemet, arra pedig kremet kapott. Akkor nagyon szepen rendbe is jött.
Ismet probalkoztunk a kremmel, de most csak rosszabb lett. Sajnos szemeszetre nem tudjuk elvinni, mert csak nagyon messze lenne. Az allatorvos mondta, hogy meg fog teljesen vakulni a glaukoma miatt, mi ennek ellenere szeretnek megtartani a kutyankat. Viszont a vakarassal muszaj lenne kezdeni valamit. Jelenleg kap fajdalomcsillapitot es szemcseppet.
Elöre is köszönöm a valaszat!

Kedves Julcsi!

A glaukoma nagyon fájdalmas betegség. A gyógyszerek igen pontos beállítása szükséges, de még így is vannak olyan esetek, amikor szükséges lehet a szemgolyó eltávolítása, mert annyira fáj, hogy már enni sem bír mellette a kutyus.
Persze most nem azt mondom, hogy rögtön operáltassák meg a kutyust, de tudjanak róla, hogy ez mint végső megoldás szükséges lehet. Ettől azért nem kell annyira megijedni, mert a kutyusok sokkal jobban tolerálják egy érzékszervük elvesztését, mint az emberek. Ettől még teljes életet élhet.
A szemészet és a gyógyszerek beállítása azonban feltétlenül szükséges. A termelődő csarnokvíz elvezetése céljából pupilla tágasságot befolyásoló cseppeket kell használni, gyakran vérnyomáscsökkentőket is.
Bár messze lehet a szemészet, mégis érdemes lenne egy utazást tenni, mert ennek hiányában valószínűbb, hogy szemgolyó idő előtt eltávolításra kerülhet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia