Jelenlegi hely

Havanese

Fórum: 

Kedves forumosok. Szeretném a segitségeteket kérni. Nemrég mulott 7honapos Bicon Havanese kiskutyám miatt. Lassan tehetetlenek vagyunk már. Minden héten szinte már hordjuk orvoshos mert hányik. Probáltunk másik tápokat is otthoni kosztot mindent. Ma már kora hajnalban hasmenése volt azután töbször is hányt. Kedvetlen:( nem tudom mit tehetnék. Ha esetleg valakinek van valami ötlete bármi szivesen meghallgatom. elöre is köszönöm.

Kedves Retép!

Rengeteg oka lehet annak, hogy a kutyus hány. Én a sok gyógyszerezés helyett inkább azt javasolnám, hogy alapos kivizsgálásban részesítsék a kutyust és ez nem az általános fizikális vizsgálatot jelenti.
Első lépésnek egy teljes vérképet (hematológia, biokémia), vizelet és bélsár vizsgálatot javasolnék. Az ezekből kiderített szervi problémák orvoslása megoldhatja a problémát.
A sok lehetőség közül azonban kiemelnék egy konkrét gyanút is. Bishonnál viszonylag gyakrabban találkozunk a májban, vagy azon kívül keletkezett söntökkel. Ezek lényegében olyan nagyobb vagy kisebb gyűjtő erek lehetnek, melyek a bélcsatornából származó anyagokat a májat kikerülve viszik tovább a nagy vérkörbe. A máj kikerülése azért baj, mert ez a fő méregtelenítő szerv. Ha az ezen való áthaladás kimarad, akkor minden toxikus anyag közvetlenül mérgezi a szervezetet, ami gyakran hányáshoz vezet.
Persze lehetnek egyéb okok is, mint a gyomor kivezető nyílásának szűkülete, mely műtéttel orvosolható. Lehet egy krónikus, vagy autoimmun eredetű gyomorgyulladás. Lehet allergia a táp egy adott összetevőjére. Lehet más szerv krónikus betegsége is, például a vese leépülése, ami szintén hányást okoz.
A rengeteg lehetőség miatt tehát egy alapos és labor, valamint műszeres vizsgálatokat is magába foglaló betegvizsgálatot javasolnék, mert enélkül csak a sötétben tapogatóznak és feltehetően sokkal többet költenek a felesleges kezelésekre, mintha egyszer mindent kivizsgáltatnának.
Jobbulást kívánok, és ha kérdése lenne vizsgálatokkal, vagy betegségekkel kapcsolatban, akkor írjon nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia