Jelenlegi hely

Jenny pároztatása

Fórum: 

Kedves Patrícia!

A múlt héten jártunk Önnél, Jennykével a 4 éves yorkshire terrierrel. Ez alkalommal felírt a kiskutyánknak antibiotikumot az ínygyulladására. Másnap azonban megjött a menzesze, amit már régóta vártunk. A kérdésem az lenne, hogy az antibiotikum vagy a foggyulladás lehetnek-e hatással a fogamzóképességére vagy a terhességére?
Jennynek ez lenne az első terhessége, és nagyon aggódunk amiatt is, hogy esetleg veszélyeztetnénk az életét, mivel kissé duci.
Sikeres pároztatás esetén mennyi idő múlva célszerű elvinni Önhöz vizsgálatra?

Kérdéseimre adott válaszait előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Barcsai Alexandra

Kedves Alexandra!

A felírt gyógyszert nyugodtan be lehet adni Jennynek, még vemhesen is szedhetné. Az első vércsepptől számított 9-14. napon lesz a legfogamzóképesebb, ezért addigra szinte be is fejeződne a kúra, mire Jenny találkozna a vőlegényével.
Általában több randevú is szokott történni a kutyusok között (legtöbbször 3) és azt szoktuk mondani, hogy az utolsó találka után 21-25 nappal lehet leghamarabb hasi ultrahang vizsgálattal megmondani, hogy vemhes lett-e Jenny.
A testsúly felesleggel inkább a fialásnál lesz gond, mert általában a ducikább kutyusok nehezebben szülnek, illetve gyakoribb, hogy étvágytalanok lesznek a szülés után, ami energetikai zavart teremthet a tejtermelés körül.
Arra vigyázzanak, hogy ne etessék jobban a vemhesség első 2/3-ában Jennyt, mivel erre nincsen szüksége. Az utolsó harmadban lehet növelni egy picit a takarmány mennyiségén, de akkor is csak 10-20 %-al. Ezzel elkerülhető, hogy a kölykök hatalmasra növekedjenek ami szintén gondot okozhat. Túl nagy kölyköket nem bír megszülni és esetleg császármetszés lehet szükséges.
Ha kérdésetek adódna még, akkor írjatok nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia