Jelenlegi hely

hörcsög bőrgond

Fórum: 

Februárban vettünk egy dzsungária törpehörit, aki akkor volt 3-4 hónapos, tehát mostanra egy éves körül lehet. Pár hete vettük észre, hogy az egyik mellső lábán az egyik körme jóval hosszabb, mint a többi. Akkor körömcsipesszel visszavágtuk, és azóta nem is foglalkoztunk vele. Most viszont pár napja megint észrevettük, hogy megint nagyon hosszúra megnőtt, de mivel azt olvastam valahol, hogy a hörik körmét nem kell vágni, békén hagytam. Viszont ezzel egyidőben észrevettük, hogy az ellentétes mellső és hátsó "hónaljában" mintha sebes lenne. Amúgy is jóval kevesebb a szőr azon a tájékon. Két dolog van, amire gondoltuk, hogy mi okozhatja. Az egyik az, hogy a nagy körmével kivakarta-mivel pont az ellentétes oldalon van, gondolom úgy vakaródzik, hogy a nagykörmös lábával az ellentétes oldalt vakarja. A másik, hogy pár napja cseréltem almot alatta, és a faforgács utolsó maradékát tettem be alá, ami a szokásosnál is több fűrészport tartalmazhatott. Lehet, hogy ez irritálta annyira, hogy a nagykörmével kivakarta magát? Vagy esetleg még az is lehet, hogy melege van? (Fűtött lakás, és mintha sűrűbb, téli bundája lenne.) Más állat nincs a lakásban, más állattal nem találkozik, tehát arra gondoltam, hogy bolhát, atkát nem kaphatott el.
A poros forgácsot azóta átszitáltam, már nem poros, de továbbra is sokat vakarja a sebeit, néha egész szépek, máskor megint nagyon pirosak. Úgy néz ki, mint az emberi ekcéma. Olvastam itt a rühatkáról, és az arra jellemző fehéres korpa nála nem látható. Ön szerint mi lehet a baj? Mit tegyünk? Vigyük el orvoshoz, vagy kezelhetjük-e itthon is? Ha itthon is lehet kezelni mivel és hogyan?
A faforgácson kívül milyen alomanyag van még, amit tehetünk alá, ami esetleg jobb, mint a forgács?
Segítségét előre is nagyon köszönjük.

Fehérné Andi és a kisgazdi: Anna

Kedves Andi és Anna!

Először is a túl nagyra nőtt karommal kapcsolatban azt mondhatom, hogy egészségesen fejlődő karmoknál, ahol biztosított a megfelelő kopás, ott tényleg nem szükséges a rendszeres vágás, ápolás. Abban az esetben azonban, ha valami oknál fogva a koptatás nem biztosított, például korábban volt egy ujj törése, ami miatt máshogy nő a karom, akkor bizony rendszeresen ellenőrizni és vágni kell ezt a szaruképződményt, hogy ne okozhasson magának sérülést a höri, illetve, hogy ne nőjön bele a talppárnákba a karom. A karom rendszeres ellenőrzését és ha szükséges, akkor a vágását is javaslom önöknek.
Lehetséges, hogy csak szokásos vakarózás, tisztogatás közben kapott a bőrébe és okozott sérülést a höri, ami azután persze elfertőződhetett.
Az is előfordulhat, hogy valóban a porosabb alom jobban beleragadt a hajlatok szőrébe és irritálta a bőrt, ami gyulladáshoz vezetett.
Ami a hajlatokban elő szokott még fordulni, az a gombás fertőzés megeredése.
A gyulladás és a gombásság esetén is az első amit a kezelésnél szoktam javasolni a napi minimum kétszeri fertőtlenítést betadin (jódoldattal). Ezt hörcsög esetén a legkönnyebb fültisztító pálcika segítségével felvinni a bőrfelületre és azzal jó alaposan megtisztítani az érintett helyeket. Elsőre azt javasolnám, hogy a fertőtlenítés után emberi Tetran kenőccsel kenjék be vékonyan a viszkető helyeket és ha tudják akkor tartsák még a kis hörcsögöt kézben, hogy ne mosakodja le magáról rögtön a krémet. Ezt a krémezéses kezelést naponta kétszer, legalább 8 napig folytassák. Ez alatt az idő alatt ki fog derülni, hogy a kezelésre jól reagál-e a höri. Ha nem akkor feltehetően gombás fertőzésről van szó, és akkor a Tetran helyett a Canesten kenőcsöt javasolnám használatra.
A gomba ellenes kezeléseket viszont tovább, általában 14 napig javaslom, napi kétszer.
A kezelés ideje alatt a legjobb az lenne ha egyáltalán nem volna alomanyag a höri alatt, de ha ő nagyon igényli, akkor konyhai papírtörlőt, vagy nem szöszölődő, rongyot is tehetnek alá, lehetőleg olyat, amiből nem állnak ki szálak, nehogy az ujjakra tekeredve azok lefűződését okozza.
Természetesen ha bármelyik kezelés alatt állapot romlást, étvágytalanságot, vagy egyéb tünetet észlelnének, akkor az állatorvosi vizsgálat javasolt lenne.
Napi szinten alomanyagnak a pelletált forgácsokat is szoktam javasolni. Ezek közt hipoallergéneket is találhatunk.
Jobbulást kívánok, de ha kérdésük van, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!
Nagyon köszönjük tanácsait, segítségét.
A betadinozást és a tetrán kenőcsös kezelést holnap lesz egy hete, hogy csináljuk. Sajnos azonban a kezelés után 5-10 percig tudjuk csak megakadályozni, hogy lemosakodja. Hiába tartjuk kézben, akkor is elkezd mosakodni, és nagyon nehéz leállítani, megakadályozni. Kicsit tisztaságmániás.
A bőre úgy tűnik javul. Nem piros, nem gyulladt már, de száraz, és olyan, mintha be lenne repedezve. Mint amikor az embernek van valamilyen sebe, és repedezik. A körmét megint le kellett vágnom.
Ön szerint folytassuk a tetrán kezelést, vagy esetleg ez már gombás fertőzés? Nem lehet neki valamilyen gallért, vagy tölcsért csinálni, mint a kutyáknak, hogy tovább lehessen visszatartani a lemosakodástól?
Ha nem gombás dolog, hanem már elmúló gyulladás, a száraz repedt bőrt esetleg emberi sudocreme-el (olyan, mint a neogranormon)lehetne kezelni?
Segítségét előre is köszönjük.
Andi és Anna

Kedves Andi és Anna!

Ha a szőrhiány nem terjed, akkor feltehetően nem gombáról van szó, bár biztosat természetesen csak vizsgálat után lehetne mondani.
A szárazságot okozhatja a betadinozás, hiszen ezzel a fertőtlenítővel pont az is a cél, hogy gyulladást okozó baktériumok elől a vizet is kiszárítsuk, ami nélkülözhetetlen azok szaporodásához.
A száraz bőr kezelésére inkább omega zsírsavakban gazdag bőrtápláló olajokat javasolnék. Állatpatikában kaphatnak olyan készítményt, amit csak a bőrre kell csepegtetni, ha alaposan lezárják az ampullát, akkor sokszor tudják használni és 1,5-2 hét múlva jelentős javulás szokott beállni.
Ha kérdésük volna még, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Mit Tegyek Minden Másnap Van takarítva a hörcsögöm
Vitamínos Tápot is kap és nem etetem túl és mégis vakarózik
Mit Tegyek
Tisztelettel Kovács Attiláné

Kedves Anikó!

lehetséges, hogy atkás fertőzés miatt vakarózik a höri. Tegyen a tarkó bőrére hetente 1x1 csepp SH-Rodemectin cseppet 4 hétig. Ha ez sem segít, akkor vegye ki a forgácsot alóla, mivel lehetséges, hogy allergiás. helyette használhat, papírt, vagy rongyokat.

üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia