Jelenlegi hely

Étvágytalanság

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Keverék kutyusom néhány napja épp, hogy csak eszik. Egyébként is nagyon válogatós és leginkább csak este szokott enni (főtt húst, kenőmájast). Most csak a  jutalomfalatot hajlandó elfogadni, este evett egy-két falat ennivalót. Ha meglátja az ennivalót, megnézi, de odébb áll.A kedve jó, futkos, labdázik, szerencsére iszik. Lehet, hogy rosszul látom, de mintha többet nyalogatná a száját, mint egyébként. Többen mondták, hogy a változékony időjárás miatt nem eszik. Előfordult már korábbi években is, hogy nyáron kevésbé volt étvágya, de azért nem ennyire.
Mi okozhatja ezt a problémát és mi a megoldás rá?
Köszönettel: Bíró Borbála

Kedves Borbála!
Nagyon sok betegség kezdődik étvágytalansággal ezért pontos választ nem fogok tudni adni, hanem természetesen javasolt az orvosi vizsgálat. Teljes táplálék visszautasítást egyébként az időjárás változása nem okoz. Lehetséges belső szervek megbetegedése, mint például máj vagy vese elégtelensége, aminek felderítéséhez vérvizsgálat szükséges.Lehet az ok a fogak megbetegedése is, például fogkövesség okozta ínygyulladás. Ilyenkor a fájdalmasság miatt nem bír a kutyus enni. A megoldás a fogkő eltávolítása és gyulladás csökkentők adagolása.
Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Üdv.Két napja megy a hasa a kutyának.enni nem akart. Ma már evett száraz kaját meg rizst de utána egy ora mulva hányt.Valamit megevett az udvaron.Folyadékot iszik.Mi lehet a baja?

Kedves Kisjuhász!

Több oka is lehet az étvágytalanságnak, hányásnak. Az egyik leggyakoribb gyomorhurut, vagy gyomorgyulladás szokott lenni, ami kórokozó szájon át történt felvétele után kialakult fertőzés okozhat. Lehetséges persze az is, hogy lenyelt a kutyus egy idegentestet, ami elzárta a bélcsatornát. Mind a két esetben orvosi segítség szükségeltetik a kutyus állapotának javítására. Ha láza is van a kutyusnak, akkor valószínűbb, hogy gyomorgyulladásról van szó. A kezeléshez ilyenkor antibiotikum kúra és gyulladáscsökkentő szükséges, emellett javasolt probiotikum adagolása és 3-4 napig a megkezdett rizses diétát is érdemes folytatni. Ha semmi nem marad meg a kutyusban, akkor infúziós kezelés is szükséges lehet.
Ha bélelzáródás gyanúja komolyan felmerül akkor kontrasztanyagos röntgen felvétel készítésével meg lehet győződni erről, illetve ez esetben a megoldást műtét jelentheti.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia