Jelenlegi hely

csivava visszatérő hasmenése

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Kérem tanácsát a következőkkel kapcsolatban:

Mimi nevű nőstény, nyolc éves, 2 kg-os csivavámnál visszatérő probléma a hasmenés. Kölyök korában ritkábban fordult elő, de egyre gyakoribb - a legutóbbi februárban volt, a jelenlegi ilyen jellegű probléma pedig most, körülbelül egy hónapja kezdődött. Az orvos (városi állatkórház) bélgyulladást állapított meg nála és kapott kettő injekciót (az orvos nem árulta el a nevét, csak annyit, hogy gyulladásgátló). Tünetei megszűntek, majd egy hete megint megismétlődött.Adtam neki rizs levet, ekkor ismét megszűnt, de egy héttel később újra jelentkezett a hasmenés. A helyi állatorvos adott neki Pro-Kolin+ pasztát (második napja adom neki), de attól még jobban erősödtek a tünetek. Két nap után először ma evett ("Vom feinsten" nevű német kutyakonzervet kistestű kutyák részére, ezt kicsi kora óta kapja és más hasonló konzerveket különféle ízben). Korábban Belkando száraz tápot adtam neki váltakozva a konzervvel, de azt nem szerette, később váltottam Royal Kaninra, ekkor kezdődtek a gyakoribb hasmenések.Most Pro-Plant vettem neki. Kamilla teával és rizslével itattam. Félek, hogy újra előjön, vagy valamilyen krónikus probléma ez nála. Nem tudom, hogy gyulladás- e, vagy csak érzékeny a gyomra. Szokott néha kapni könnyebb házi kosztot is, ha kér.Általában naponta kétszer, néha egyszer eszik. Három havonta féregtelenítem, a székletmintája negatív lett.
Februárban volt egy vérvétele, és szeretném Önnel közölni a referencia értéktől kissé eltérő vagy a határon lévő eredményeket:

AST: 50 U/l (5-50)
ALT: 51 U/l (5-50)
GLU: 3,6 mol/l (4,5-5,5)
AMYL: 344 U/l (400-1300)
GGT: 12 U/l (1-13)
GLDH: 10 U/l (1-10)
TBA: 18,8 umol/l (1-15)
CK: 165 U/l (1-100)
TBIL: 12,2 umol/l (1,7-10)

Kérem a Tisztelt Doktornőt, hogy elemezze az itt leírtakat és adjon tanácsot a további teendőkkel kapcsolatban.
Segítségét nagyon köszönöm! Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Én étel allergiára, vagy intoleranciára gyanakszom. Esetleg javasolnám, hogy csináltassanak allergia tesztet, vagy próbáljanak ki hipoallergén tápot. Ilyen lehet a Hill's z/d tápja, vagy a Royal Canin Hipoallergenic.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia