Jelenlegi hely

Malac hasmenés

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Két kérdéssel fordulnék Önhöz:
1. Ma egy hete, hogy a kocánk megellett sikeresen 15 kicsit. Mindjárt szoptak is a kicsik sorba ahogy születtek A 15 pici 2 óra alatt meglett, majd a pokla is sikeresen eljött és kivételre került, hogy a koca ne egye fel. A malacok szerda délután megkapták a vasazó injekciót. Csütörtöki nap folyamán pedig 1 kivétellel az összes malac elpusztult. Ebben a 2 napban szoptatott rendesen az anya többször láttuk. csütörtökön felhívtuk az állatorvosunkat, aki szerdán látta az almot, mert ő vasazta a piciket és akkor még mindent rendben talált. Csütörtökön azonban a a kocánál csak a bal első csecsben talált tejet, amit vasárnapig tudott a pici szopni, mert addig volt benne tej. Èrdeklődnék, hogy egyik napról a másikra mi okozhatta a tej elapadást? Èrdemes ezt a kocát berakatni? (ez volt a második elése, elsőre minden rendben volt)
2. Vasárnap az 1 élő malacot behoztuk megmenteni és cumisüvegből bolti 1,5-ös kézmeleg tejjel tápláljuk 3-4 óránként alkalmanként kb 1-1,5dl iszik meg. Azonban ma hasmenést észleltünk nála. Tudom, hogy más a tej és át kell állnia meg új a hely neki és egyedül van. Mi adható neki hasmenés ellen, hogy ilyen fiatal (8napos)? Esetleg faszenet adhatunk e neki összetörve?

Köszönettel: Balázs

Kedves Balázs!

Nyilván már nincsenek meg a malacok, de ilyenkor a legjobb ha boncolásra és laboratóriumi vizsgálatra küldenek egy tetemet. Elsősorban talán vírusos betegségekre, például herpeszre gyanakodnék. Ebben az esetben elvileg ha egyszer átesett rajta a koca, akkor később nem lehet gond, mert lesz védettsége.
A malacnak adhatnak például Farmatannin port hasfogónak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia