Jelenlegi hely

Pletyi a kis túlélő

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
Először is kérem, fogadja elismerésem és tiszteletem ezért az önzetlen segítségnyújtó munkáért. Ön révén a madárkák szakszerű kezelést kaphatnak akkor is, ha nincs elérhető közelségben kezelésükben jártas állatorvos. Igyekeztem végigolvasni a tanácsait a fórumban, hogy kellőképpen felkészülten kérdezhessek. Az állatorvosunk mindenben a segítségünkre van, ő is önzetlen, lelkes, kitartó nagyszerű ember, de eddig nem nagyon kezelt papagájokat, nincs benne tapasztalata (ezt ő mondta és ezért nagyon tisztelem). Igyekszek minden lehetséges információt és részletet leírni Önnek, hogy minél átfogóbb képet kapjon a madárkám állapotáról.
3 hete vásároltunk 2 Katalin papagájt (2 külön helyről). Megbízható helyről akartam, így tenyésztőkhöz mentünk. Az egyik madárral minden rendben ő egy 3 hónapos hím. Sajnos az egyik helyen pórul jártunk és az ott vásárolt 4,5 hónaposnak mondott (remélhetőleg) tojó madárnál minden jel arra mutat, hogy beteg. Az aggódó kérdéseimet a férfi mindet kimagyarázta mondván fajta specifikus tulajdonság, meg stressz, én elhittem. Értem ez alatt a kicsit borzos tollat, kicsit billegő farkat légzéskor. Egy héttel vásárlást követően amikor a madárka még mindig borzos volt és láthatóan nem a stressz okozza a tüneteket akkor felvettük a kapcsolatot a „tenyésztővel” aki szerint a madár egészséges, így kell viselkedni ennek a fajtának, és egyébként se nagyon lehet gyógyítani őket így ha látja hogy az egyik nem nagyon fog helyrejönni agyonüti. Ekkor beszéltünk vele utoljára, a kismadár velünk marad és gyógyítgatjuk. A különbség így a kettő madarat nézve elég szembeötlő. Az állatorvosunk segítségévek igyekeztünk erősíteni, vitaminnal (Jolovit, 5 napos kúrát kapott 100ml-es itatóba napi 1 csepp), energia és vitamindús táplálékkal. A 4,5 hónapos lány madarunk kisebb mint a másik (a 3 hónapos hím) és gyengébb, mellcsontja kiáll. Eleinte esetlenül repült, ez sokat javult, már nem véti el a célt bár társától erőnlétben elmarad. Széklete 1 hét alatt normális lett, sokat eszik magot és gyümölcsöt zöldséget egyaránt. Nem folyik az orra bár látszik, hogy korábban lehettek légúti problémái (az egyik orra nagyobb). Nem hány. Néha tüsszög, általában tollászkodás után vagy ébredéskor. Többet pihen a másiknál. Napi 2-3 alkalommal kinyitja a csőrét és kidugja a nyelvét a nyakát előre nyújtva. Reggeli legelső magevésnél olyan mintha nehezen tudná lenyelni a magokat, nyakát előre nyújtva erőlködik, de később simán eszik. Még mindig kicsit borzos a tolla. 1 hét alatt 42g-ről 44g-ra gyarapodott. Nem tudom ez a gyarapodás elegendő-e és hogy általában mekkora a súlya egy ilyen idős Katalin papagájnak. Amikor pihen az egész kis teste a lélegzés ütemére mozog (de nincs hangja, nem sípol és nem nyitja ki a csőrét, ezt eleinte a nagyon rossz kondíciójának tudta be az állatorvosunk), amikor fenn van és játszik akkor ez nem látszik. Már van ereje „vitázni” a játékokon és egyre gyakrabban győz.

Ami miatt a tanácsát kérnénk az az, hogy mostanában a nappali pihenések alkalmával erősebben látszik a lélegzés ütemére mozgás, meg a fejét is leengedi előre és néha elveszíti ez miatt az egyensúlyát. Az állatorvosunk arra gyanakszik, hogy nem keveredhetett ki egy korábbi betegségből ami most esetleg új erőre kap. Megrendelte a Enrobioflox 10%-os oldatot mert lehetséges hogy valami légúti dolog maradt vissza vagy a begyével lehet gond (holnapra itt is van) és a SH-Ivermektin light spot on-t hátha valami légúti atka a ludas a dologban. Viszont az adagolásában nem tud segíteni. Aggódom a kis túlélőnkért (Pletyi-nek neveztük el, mert sokat duruzsol), ha már életben maradt annál az embernél akkor megérdemli, hogy hosszú boldog élete legyen. Kérem segítsen hogyan folytassuk a kismadár kezelését. Egy szobai röpdében vannak mert eleinte elhittem, hogy nem beteg. Megemeltük a fűtést.
Ön mire gondol mi lehet a baj fertőzés vagy élősködő, esetleg mindkettő?
Mivel érdemes kezdeni SH-Ivermektin light spot on-al vagy antibiotikummal? Esetleg mehetne a kettő egyszerre, nem terheli meg nagyon a madár szervezetét? Mennyi csepp kellene egy 44g-os madárra? (Azt olvastam hogy heti 1-szer 4 héten át) Az antibiotikumból mennyi cseppet tegyek a 100ml-es itatóba a két madárra? (gondolom a 8 napos kúra itt is áll) Ha van benne Jolovit amit imádnak akkor akár 2-3 ujjnyit is leisznak 1 nap, egyébként kevesebbet. Ha antibiotikum van a vízben mehet bele Jolovit is vagy azt ne adjam a kúra alatt? Egyébként heti hányszor érdemes adni a vitamint? Ezen kívül szeretném megkérdezni, hogy milyen bélflóra helyreállító készítményt ajánl az antibiotikum kúra után, és ezt hogyan kell adagolni a két madárnak. Elnézést a kisregényért de szerettem volna hogy amennyire lehet tisztán lásson az ügyben.
Megértését és segítségét előre is köszönöm! Aggódva várom válaszát!
Tisztelettel
Borbála

Hogy kikerüljön a sok SPAM közül. :)

Kedves Borbála!

100 ml-s itatóba 2 ml Enrobiofloxot tegyenek 8 napig. SH-Ivermektin is mehet egyszerre. Egy csepp a tarkó bőrére elég és az együtt tartott madáron is kellene használni.

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm a válaszát, ezek alapján járunk el. A cseppeket elkezdtük már és természetesen mindkét madáron. Akkor holnap kezdjük az antibiotikumot is.

Napközben készítsek friss antibiotikumos vizet, vagy maradhat estig a reggel bekevert?
Milyen bélflóra helyreállító készítményt ajánlana és hogyan célszerű használni a kúra után?

Remélem, hamar helyrejön Pletyi! Majd jelentkezem a fejleményekkel.

Köszönöm a segítséget!
Tisztelettel
Borbála

Kedves Borbála!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia