Jelenlegi hely

Leopárdgekkó egyensúly, törés

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Felnőtt gekkónkhoz új gekkót vásároltunk. Az új jövevény, Pihe, nagyon barátságos, élénk. Mostanában figyeltem meg, hogy mászkálás közben gyakran az oldalára borul. Teleltetjük épp őket (el kellett utaznunk, így tudtuk a felügyeletüket megoldani) , ezért energiahiányra gyanakszom, de nem vagyok biztos.

Emellett felfedeztem, hogy némely lépésnél remeg a lába, mielőtt letenné. Ráadásul az egyik lábujja furcsán lifeg, lóg. Lehet, hogy el van törve? Nem kedvetlen, ugyanolyan mozgékony, mint eddig volt, kíváncsi, érdeklődő, látszólag nem fáj neki. Csak elég gyakran elbillen az oldalára, vagy fel is borul.

Miért borul el? Lehet, hogy helyre jön, ha már nem teleltetjük? Miből állapítható meg, hogy el van-e törve a lába?

Lehet, hogy a régi gekkóm okozta? (Elég sok seb van Pihén, Gekki nehezen szokja meg a társaságát. Egy új terrárium háttéret, alapos fertőtlenítéssel és több búvóhelyet fognak kapni, remélhetőleg összebarátkoznak. Terráriumon kívül egyáltalán nem bántja egyik a másikat.)

Előre köszönöm a segítséget
Csilla

Pihe is adult, 1-2 éves, míg Gekki 5 éves lehet, egy éve van nálunk.

Kedves Csilla!

Mihamarabb ki kellene hozni a gekkót a teleltetésből. Az biztos, hogy az ilyenkor következményes energiahiány nem tesz jót az állapotának, akár el is pusztulhat. Idegrendszeri tüneteket ez is okozhat, de persze traumás sérülés is. Emellett felmerül a calcium hiány is. Az ujj törése is lehet egy patológiás törés, tehát, hogy volt valamilyen anyagcsere zavar.

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia

hajnisz képe

Szia Csilla,

Én a helyedben szétválasztanám a gekkókat. Ha sok a seb a kicsin, lehet, soha nem fogják megszokni egymást. Nem szeretnék okoskodni, nekünk 9 leonk van, mindenki külön, mert nagyon csúnya verekedéseket rendeztek, orvoshoz is kellett vinni néhányat.

Elnézést, Doktornő, nem akartam beleszólni, de szerintem Pihének jobb lenne külön, legalább, amíg megerősödik.

Gyógyulást!
Hajni

Kedves Hajni!

Nincs semmi gond.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia