Jelenlegi hely

Hullámos papagáj megfázás(?)

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Körülbelül egy hónapja vásároltunk egy hullámos papagájt, az eladó szerint fél éves. Ő kint tartotta őket, társaságban volt. (Angliban élünk, itt nem olyan hidegek a telek, éjjel olyan 0 fok köré süllyed a hőmérséklet) Nálunk a szobában van, egyedül de szabadon jöhet mehet a szobában már a második nap óta, ugyanis magától kitalálta hogy jut ki a zárt kalitkából, és kiszökött. Az első héten nagyon élénk madár volt, repkedett a szobában, közel repült hozzánk, rárepült a vállunkra, fejünkre.
De megváltozott a kedve. Szinte egész nap gubbaszt. A szobából nyílik egy fürdőszoba, reggel berepül oda, felül a zuhanykabin ajtajára, és ott ül a sötétben, csak akkor repül vissza a kalitkába ha enni akar. A hangját alig hallani. És mintha jobban is félne tőlünk mint az elején. Ha közelítünk borzolja a tollát, és arrébb repül. Kétszer vagy háromszor volt hogy finoman megfogtuk és visszatettük a kalitkába még az elején, mert nem találta az ennivalót, és a szőnyegről eszegetett mindenféle szemetet.
Kézre nem ül fel, és nem is fogad el kézből ételt.
Étvágya van, eszik rendesen, bár inni még nem láttam, de azt olvastam hogy nagyon keveset iszik. Viszont a magokon kívül nem eszik meg mást, próbálkoztunk több zöldséggel is. A széklete normális.

Viszont az utóbbi napokban furcsa légzést vettem észre rajta. Nem folyamatos, hanem csak néha jön elő. Nehezen tudom leírni, olyan, mintha tele lenne az orra, ezért nem tud rendesen levegőt venni, mintha tüsszögne, vagy köhögne. Sokszor látom hogy a fejét a rácshoz dörgöli, mintha vakarózna.
Mi lehet a baj, hogy tudnék neki segíteni? Beteg, és ez okozza a kedvtelenséget is? Vagy mi csináltunk valamit rosszul azzal, hogy megfogtuk?
Ő az első papagájunk.

Köszönöm szépen előre is a válaszát

Tisztelettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

Lehet légcső atkásság, vagy megfázás is a háttérben. Vizsgálat nélkül nehéz állást foglalni. Azt javaslom, hogy menjenek el állatorvoshoz, mert bármelyik betegség is az említettek közül, a gyógyszert állatorvosnak kell kiírni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia