Jelenlegi hely

Mi lehetett a baj?

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Sokat gondolkodtam, hogy cicám halála után foglalkozzak e a tragédiával, vagy sem. Sajnos nem tudok megnyugodni, hogy mi lehetett a baj? Kb két hete a cicám ( brit rövidszőrű, kilenc éves ) sokat hányt és étvágytalan lett. Nem ivott és csak aludt, vagy feküdt egész nap. Azt hittem jobb, ha kikoplalja magát, mert elég hányós volt, de az étvágya mindig jó volt. Mivel nem javult elvittük másnap orvoshoz. Elötte héten még olyan problémája is volt, hogy sokat vakarózott és pörkök voltak a fülén, hátán, hónalján. Az orvos azt mondta nem bolha és nem penész, mert nem kopaszodik. Kapott szteroid injekciót és vitamin injekciót is. A vakarózás elmúlt, étvágya pedig ekkor is jó volt, addig a bizonyos napig. Azt még hozzá kell tennem, hogy néha véres volt a széklete, de változtattunk az étrendjén akkor megszünt (legalább is egy időre). Amikor beértünk vele az orvos azt mondta, hogy nagyon ki van száradva, ez látszik a szivén. Burok szív. És az ultrahang megvastagodott gyomorfalat mutatott, de a vér és vizelet vizsgálata tökéletesen jó volt. Kapott infúziót vénába, ami egy kicsit gyorsabban ment le. Ekkor a cicám már ránk se nézett, csak befúrta a fejecskéjét a sarokba és beletörődve feküdt. Ezután röntgen. Semmi kúlönös a tüdővel. Ezt azért írom, mert másnap a tüdeje tele lett vizzel. Este otthon ide- oda dobálta magát a földön. Láttam, hogy nagyon rosszul van és olyan kattogós hangot adott a levegő vételnél. Úgy láttam kicsit kapkodja a levegőt. Ami még feltünt mindjárt az elején, hogy nagyon hideg a füle. Másnap leesett a hómérséklete 33 körülre. Az orvos bent tartotta, melegítették, vízhajtó, inkubátor. Mindent megtettek ( remek csapat, köszönöm nekik), de nem tudták megmenteni. Másnap hajnalban elment. Mint írtam jó kezekben volt, de az orvos nem tudta megmondani mi volt a baj. Én meg nem tudok megnyugodni. Kérem a Doktornőt ha tud valamilyen magyarázatot erre a tragédiára. Én rontottam el valamit? Állandóan keresem a választ. Találkozott e hasonló esettel? Válaszát türelmetlenül várom és előre is köszönöm. Üdvözlettel.
Nikó!

Kedves Nikó!

Leginkább szívelégtelenség a gyanú a leírtak alapján, de pontosat csak a boncolás mondhatott volna. Nem hinném, hogy kivédhető helyzetben voltak, tehát ha hamarabb mentek volna talán az sem segített volna.
Hogy a szívelégtelenséget mi okozhatta, arra én sem tudok válaszolni. Lehetett akár egy akut szívburok gyulladást okozó vírusos fertőzés is.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a válaszát. Még azt szeretném kérdezni, hogy ha vírusos eredetú volt a betegség kíváltó oka, hogy kerülhetett a cicám szervezetébe?Csak benti cica volt. Ha a jövőben lesz még cicám mire figyeljek? Nem csak ezzel kapcsolatban, hanem úgy általában? És Ön ajánlaná e a leukózis elleni oltást, amit orron át adnak, azt hiszem?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Anikó

Kedves Anikó!

Akár cipótalpon is bevihetnek vírusokat a lakásba. A kombinált oltás feltétlenül javasolt. Az orron át adható vakcina a FIP fertőzés ellen van. Megoszlanak az immunológusok véleményei a vakcina hasznosságáról, de a semminél több, tehát beadathatja.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia