Jelenlegi hely

Letört fog

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Öreg cicusomat tegnap valószínűleg megkergette egy másik macska és menekülés közben vagy leeesett valahonnan vagy eltévesytette az ugrást és menekülés közben nekiugrott a kerítésnek. A magasra ugrás miatt a hátsó lába könyöke/ína megsérült begyulladt meghúzódott (húzza a lábát) ezzel voltunk is dokinál röntgenen-nem törött szerencsére.

Lényeg:
1 napra rá,(most) vettem észre hogy az egyik szemfoga is letört. Közvetlenül íny alatt vagy még picit beljebb is.
(A törés egyenes,vízszintes. - fogóval bajos lenne megfogni nincs kiálló rész, ott az íny)
Van vele teendőm - értsd vigyem újra dokihoz (öreg,nekinez is stressz)- és majd kihúzza? /szemfog!/ , vagy nem fog neki fájni ,begyogyul srb.
Altatni kora miatt nem lehet a lábára nagyon sántít,nem használja de nem rendelt vele vissza a doki

Enni ugy latom eszik - a meleg ellenere.

Mégegy kérdésem lenne:
Cicusnak itthon kell beadnom injekciót. (bőr alá)
Azt hogyan kell,hogy biztosan jó legyen?
Összecsípem a bőrt ,megemelem és az husis rész és a bőr alá bebököm.
A kérdés inkább arra irányul,hogy hová?
Geric vonalától messzebb de nem az oldalához,hanem úgy 3-4 centire a gerinc középvonalától,igaz? (vagy egy kicsit lejjebb,ahol jobban össze lehet fogni a bőrt?
Illetőleg inkább a mellső láb felöli részen,mint hátsó lábnál. (nem középre,hanem inkább a marhoz,de semmiképp nem a marnál)
Jól láttam a dokiktól?

köszönöm!
(ahogy láttam,hosszú felszívó tűt kaptam, a tű nem fog eltörni, csak vigyázni kell,hogy ne mélyre menjen, a bőr alá, úgy 3-4miliméter mélységet célzok meg)

Ezt azért kérdezem,mert a neten, a youtube videókon nem oda adják,ahová a doktoromnál láttam.
A youtubeos videók a mar feletti részt fogják meg és oda teszik. - megfogják a macsekot,mint a nyúlat...
A dokimnál pedig kb össze-vissza - de inkább a felső részre,de a mar alá.

Ahogy láttam a lényeg,hogy NE 90 meg 45 fokban menjen befele az izom felé, nehogy megsértse azt, hanem kvázi 5-10 fokban a macsek testével menjen a tű.
Légtelenítés alap,meg,hogy nem érek hozzá a tűhöz,miután levettem a védősapkát.

A neten viszont úgy láttam,hogy bebökik, és nem egyböl küldik be az anyagot,hanem mintha picit visszaszívnák,mielőtt elkezdik befele tolni a gyógyszert?

Lehet,hogy túl körülményes vagyok,de féltem a cicám:)

Kedves Cica!

Előljáróban csak annyit szeretnék mondani, hogy nem önnek kellene beadni a gyógyszert injekcióban, hanem az orvosuknak hiszen ez orvosi feladat.
Gyakorlatilag bárhol be lehet adni egy injekciót, ahol van elég bőr. A bőrből egy kis sátrat felemelünk és abba kell beleszúrni a tűt a felület fertőtlenítése és a fecskendő légtelenítése után. Kicsit visszaszívhatja a fecsit biztosan ne vénába menjen a gyógyszer.
Ha tud enni a cica a letört fogtól és gyulladás sem alakult ki az adott területen akkor nem kell emiatt visszamenni orvosukhoz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Koszonom!
Mar vege az injekciozasnak a youtube szerint jartam el.
Volt tobb benazasom is, sajnos - valszeg nem husba ment a szuri, csak fajt a cicanak(picit megugrott - ezert kihuztam es mashova adtam). Masreszt kesobb lett ott neki aprocska puklija (mas injekciozasi teruleten nem) , de mar ez is elmult.
Minden rendben.
Visszaszivast nem csinaltam ez igaz. A napi injekciozas tobb hercehurca lett volna, es 33-4 fokos nyari melegben legkondis auto nelkul (meg a dokinal vegigvarni a sort) ,a cica valszeg nem birta volna a megterhelest (idegileg sem) ezert kertem h otthon adhassam be.
Nagyon koszonom a tanacsokat, tenyleg nem konnyu feladat, h a tu atmenjen a boron de ne tulontul melyre) meg ugye nem mindegy hogyan csipem meg a "satrat"
(Osszecsipo ujjam alatt szurom be, vagy elolrol a ket ujjam kozott)

Fertotlenites egyebkent elmaradt. (a tuhoz nem ertem es egybol visszatettem a kupakot)
Mindenesetre az utolso napi beadas az benan sikerult es csak fel adag antibiotikum ment be. A macska mar tunetmentes volt csak muszaj vegigvinni az antibiotikum kurat. A masik is szuri is benan sikerult az pedig nospa volt az lehet h nem is ment be. (A szore lett tisztara nedves)
Mindegy a cica rendben,hala Istennek es a dokiknak. :)
---
A fogacskat es a szaja szelet (az also szemfoggal megharapja a felso szaja szelet) kb naponta nezem van e gyulladas, az orvos adott STOMODINE-t, kb 3-4 naponta vagy talan hetente bekenem vele a letort fog oldali inyt es a szajszelet.

A letort fogacska csonkja az iny vonalanal melyebben van ,a melyedesben latok feketes szurkes valamit,talan kaja maradvanyokat,probaltam megmosni a fogat gyerekfogkefevel, de a cica nem hagyta:-)
,csak a fele fekete/szűrke izét (lepedeket) sikerult kipucolni onnan.
Köszönöm Doktornő,Önnek pedig jó nyaralást kívánok!