Jelenlegi hely

Tengerimalac nem eszik

Fórum: 

Kedves Patrícia!
Tengerimalacom már egy hete nem akar enni, azóta fecskendővel etetem, itatom. 3 napja elvittem állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy nagyon túl van nőve a metszőfoga, ezért levágott belőle, megnézte a hátsó fogait is, azt mondta azok rendben vannak. De a malackám még ezek után sem eszik, kéri az ennivalót, és kotorássza, de olyan mintha nem tudná bevenni a szájába. Amikor kisebb falatokat beadunk a szájába megrágja, megeszi. Amikor fecskendőből kapja, akkor is egyfolytába rág. Viszont így kevesebbet tudok vele megetetni,mint amennyit enni szokott. Nem hagyja el magát, ugyanúgy futkározik, mégsem akar enni. Előfordulhat, hogy túl rövidek lettek elől a fogai, és azért nem tud enni, vagy más oka lehet?
Köszönettel: Nelli

Kedves Nelli!

Azt javaslom érdemes lenne még bódításban is megnézetni a malacka hátsó fogait, ugyanis ha az elsők rendellenesen kopnak, akkor a hátsókkal szinte biztos, hogy baj van. Ha az orvosuk éber állapotban nézte a fogakat, amikor a malac ellenkezik, akkor lehet, hogy elkerülte valami a figyelmét. A hátsó fogak csiszolása ilyenkor minden problémát megoldhat, és a leírása alapján én erre is gondolnék elsősorban.
A metszőfogak akkor állnak jól, ha tudnak ollósan záródni. Ha hézag van köztük, akkor túl nagyot vágtak belőle és ez is ok lehet, hogy a malacka nem tudja megragadni és felvenni a táplálékot. Ez utóbbi gond megoldódik majd magától, mikor lenőnek a metszőfogak, de a rendellenes kopás a hátsó fogakon csak csiszolással oldható meg.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia