Jelenlegi hely

megterhelt kiskutya

Fórum: 

Tisztelt Tanácsadók! Nemrég került hozzám egy 5 hónapos keverék kiskutya. Az előző gazdája hetente egyszer a kiskutyát a Boráros tértől az Astoriáig sétáltatta, később többször levitte futni magával. Arról szeretnék érdeklődni, hogy mennyiben lett ezzel megterhelve a kiskutya szervezete, kell-e neki valami étrendkiegészítőt adnom, ill. ajánlatos-e egy orvosi csontvizsgálat. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csilla

Kedves Csilla!

Ha a kutyusnak nagy a mozgásigénye, akkor lehet, hogy ez az extrém mennyiségű mozgás szükséges volt. Jó minőségű táp etetésénél ha a kutyus láthatóan nem sovány akkor nem kell plusz kiegészítést adni neki.
A kutyus méretétől nagy mértékben függ, hogy mennyiben befolyásolta a fokozott terhelés a csontozatát. Ha kicsi, vagy közepes testű, akkor jól tolerálja ha azonban nagytestű lesz akkor ebből vissza kell venni különösen a 6-8 hónapos kor közötti időszakban, amikor a kutyusok nagyot szoktak nyúlni.
Látatlanban természetesen nem tudom megítélni a lábállást, amiből esetleg a csontozat terhelésére lehet következtetni, így ha van lehetőségük orvosi vizsgálatot kérni akkor az a legbiztosabb, ha látja egy kollégám az ebet.
Amennyiben a vizsgáló kolléga úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor adagolhatnak a kutyusnak porc és csonterősítő táplálék kiegészítőket, melyekből széles választékot találnak állatpatikában.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia