Jelenlegi hely

csincsilla megfázás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy 7 éves csincsilla kislányom. Abban kérném a segítségét hogy pár napja prüszköl a csinim. Néha keveset, néha többször.Etetni én etetem mível sajnos gond van a fogaival és kb 5 hetenként kell csiszolni a fogait az állatorvostudományi egyetemen.
Első kérdésem a megfázásra mit javasolna a doktornő. A fórumon az enroxilt olvastam ,de nem tudom milyen adagot lehet adni neki(15 mg?)2xfél? Most Vetri dmg-ét adok neki, és inhalálunk, de ez kevés. Ezenkivül a közérzete sem jó, sokat alszik, nem akar kijönni a ketrecböl.Hol tudom felíratni a receptet, ahol nem kérnek több ezer forintot a vizsgálatért Budapesten?
Másik kérdésem ha tudna segíteni, mint írtam fogproblémája van kb 1 éve.Azóta csiszolni kell a fogait kb 5 hetente. Az lenne a kérdésem
lassan 2 hónapja én etetem trovet granulátummal 2x20mg-ot, melyet vizbe áztatok, majd fecskendővel etetem, mért nem eszik magától ön szerint? Eddig ha lecsiszolták a fogát pár nap múlva elkezdte enni a trovet tengerimalac száraz tápot.
kb 2 hónapja hiába csiszolják le a fogait, nem eszik magától? Ez mitől lehet?

Köszönettel: Éva

Kedves Éva!

Sajnos az anyagi kérdéseket illetően nem tudok sokat segíteni, mivel az árak minden rendelőben mások. Ha konkrétan tudja, hogy mit akar feliratni akkor nem kell vinni a csinit, hanem csak receptírást kérni, ami egy meghatározott összeg, például nálam 600 forint, de nem tudom, hogy a pesti kollégák mennyit kérnek ezért.
Szakmailag természetesen mindig az a javasolt, hogy nézze meg orvos a csinit, hiszen kiszúrhat egyéb kóroki tényezőt, ami magyarázhatja a tüneteket és annak kezelésével megoldódhat az egész helyzet.
Az enroxil valóban nagyon jó és légúti fertőzésre egzotikusnál első számú választás. Bevallom és jobban szeretem injekcióban adagolni a pácienseimnek különösen a kúra elején, de ha folyamatosan ad probiotikumot, például Fiberplex pasztát vagy Bio-Lapis port akkor adhatja szájon át is. Negyed szemet kaphat naponta porrá törve esetleg bébiételbe keverve.
A táplálék felvétel megtagadása sokszor szájüregi fájdalmas betegségből adódik, például egy fekjély kialakulsa miatt. Ennek több oka lehet, de általában komolyabb belső szervi betegség, például Veseelégtelenség. Ennek kiderítésére vérvizsgálat illetve a szájüreg alapos vizsgálata javasolt.
Mivel ilyenkor még annyira sem kopnak a fogak az eddigi 5 hetes időköz biztosan rövidül, ezért érdemes a fogak miatt legalább orvoshoz fordulni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia