Jelenlegi hely

Bőrelváltozás aranyhörcsögön

Fórum: 

Kedves Doktornő!

A hörim már elmúlt 2,5 éves,így nem éppen fiatal.A kedve jó,sokat eszik,fut és alapvetően a bőrén kívül semmilyen változás nem tapasztalható nála. A elmúlt 1,5 hónapban először csak fénytelen lett a szőre,majd megszürkült (amúgy teljesen fekete az állatka) és végül ritkulni,hullani kezdett. Sokszor nézegettem a bőrét,nem foltos,nem sebes, de rettentő száraz, mintha kicsit korpás is lenne.Emiatt a forgács folyamatosan a szőrébe tapad, a tapintása is nagyon rossz, száraz,érdes a szőre.
Sajnos az itteni állatorvos nem igazán foglalkozik hörcsögökkel,azt mondta vagy atkás,vagy gombás. Nem vakarózik így én inkább gombára tippelek.Először csak a hátán a feneke körül volt ilyen csúnya a szőre,de már a háta közepén és a fején is van egy majdnem kopasz folt.Mit tegyek,mivel kezeljem? Ha canesten oldattal bekenem,az nem gond,ha lenyalja magáról? Szeretném ha boldogan telhetnének öreg napja,mert a szőrén kívül szerencsére még semmi gondja. Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvüzlettel,
Cs.Orsolya

Kedves Orsolya!

A leírás alapján én is gombára gyanakszom a kezelésre pedig szintén a Canesten kenőcsöt javasolnám. A kenőcs lenyalásának megakadályozására én a kezelés utáni azonnali etetést szoktam javasolni. Amíg majszolgat a höri addig a krém is felszívódhat.
A bőr táplálására javasolnék olajokat, például Megaderm oldat, vagy Dermoscent.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Sajnos azóta észrevettem fekete pöttyöket a bőrén,nagyon apróakat,de mintha egyre több lenne.Bár kopik a szőre,azért még sehol nem kopasz,így nem könnyű átnézni a bőrét,de még csak egy kis felületen vannak a pöttyök a tarkója körül tiszta a bőre.Ez is lehet a gomba tünete? A kenőcsöt vagy az oldatot vegyem? Sajnos mindkettő bele fog ragadni a szőrébe.
Köszönöm a válaszát még egyszer!!

Üdvözlettel,

Cs. Orsolya

Mellékelek 2 képet is,remélem látszik valamennyire,habár lehetetlen egy helyben tartani.
http://i.imgur.com/w9y6q94.jpg
Halványan bekarikáztam a 2 apró foltot ami látszik,de a szőre közt nagyjából 20 hasonló szürkés apró pötty van, de csak a feneke körül,igaz,itt ritkult legjobban a szőre.
http://i.imgur.com/sfnyhr0.jpg
ez pedig az egész állatka.Felborzoltam a szőrét de látszik,hogy a tarkóján is nagyon ritka a szőr,viszont ott nincsenek pöttyök.

Még egy utolsó kérdés.
ez egy 2 hónapja készült kép:
http://i.imgur.com/Tj2wcHp.jpg
Akkor még ilyen szép fekete volt.
Az,hogy 2 hónap alatt megbarnult-szürkült a szőre szintén a betegségtől van,vagy az öregedéssel jár? Ez ellen lehet tenni valamit?
Köszönöm a válaszát!!
üdvözlettel,

Cs.Orsolya

Kedves Orsolya!

Lehetséges, hogy komolyabb hormonális betegség áll a háttérben, ami okozhat kopaszodást a bőr elszíneződését. Sajnos még bőrrákos megbetegedések sem zárhatóak ki.
Állapot javítás érdekében Vetri DMG immunerősítő adagolását javasolnám, amit állatpatikában vény nélkül megvásárolhat.
Én a Canesten kenőcsöt jobban szeretem javasolni, mert könnyebb az egy-egy helyre történő felkenése.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm szépen a válaszokat.Be fogom szerezni a gyógyszereket (illetve amik hiányoznak) és remélem javul a szőre vagy legalább nem romlik tovább.Ha jobban van írni fogok! Köszönöm még egyszer.

Kedves Orsolya!

Nagyon szívesen! Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

A hörim még mindig megvan szerencsére.A bőre nem igazán javult,de nem is rosszabbodott,szerintem nem fog neki tartósabb gondot jelenteni. Azonban újabb problémám akadt. Nőstény állat és mindig is voltak menzeszei bár rendszertelenül és csak 1-2 napig alig észrevehetően vérzett (csak pár forgács darabon látszott)de most 2 hete 1-2 nap kivételével folyamatosan vérzik, persze cseppenként,szóval nem dől az állatból a vér,de sokkal régebb óta tart és bőségesebb, mint valaha.Mikor tegnap kivettem, véres maradt a kezem.(előtte sosem volt ilyen.) Aggódom miatta, nem tudom mit lehet ilyenkor tenni.
Egyéb panasza nincs,élénk és ugyan úgy eszik-iszik mint máskor.
Előre is köszönöm ismét!=)

Üdvözlettel,

Cs. Orsolya

u.i: Azt olvastam gyakori a petefészek ciszta a nőstény hörcsögöknél kiváltképp azoknál akik sosem voltak tenyésztési célra használva.Ő egyedül él,így sosem volt terhes.Sajnos a műtét ki van zárva,elég öreg,az altatást sem élné túl.Remélem megoldható gyógyszeres kezeléssel =(.

Kedves Orsolya!

Nagy valószínűséggel megtalálta önállóan is a választ. Valóban a petefészek ciszta a legvalószínűbb a lehetséges kórokok közül. Előfordulhat azonban még méhgyulladás is, ami szintén jelentkezhet véres csepegtetéssel. Ebben az esetben a műtét az egyetlen megoldás.
A probléma az, hogy a gyógyszeres kezelés, az injekcióban adható hormonok dozírozása problematikus egy ilyen kis állatnál. Ezt azonban meg lehetne még próbálni, de nyilván állatorvosra lesz szükség.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia