Jelenlegi hely

NIMFA PAPAGÁJ

Fórum: 

Tisztel Doktornő!
A kérd ésem az lenne volt egy nimfa papagályunk egy éve van nálunk,vettünk mellé 3-rom napja egy másikat mellé ugyanabba a kalitkába 4.napra az első papagájunk elpusztult és nemtudom miért?
Az új papagáj nyaka kopasz azt nem rögtön vettük észre,ma már tollászkodot és még a csőrét a ketrecbe veri bele a hsngja mikor megszolal hasonló a riasztohoz,közbe vettünk még mellé 2-t öket meg bántja.
Válaszát előre is köszönöm
Üdv.Julcsi

Kedves Julcsi!

Újonnan vásárolt állatot soha nem szabad rögtön a régi mellé betenni, hanem legalább 30 napig elkülönítve érdemes tartani, legjobb ha külön helyiségben is. Erre azért van szükség, mert az új állatok állományunkba helyezésével olyan betegségeket hurcolhatunk haza, ami végzetes lehet egy teljesen más kórokozó miliőhöz szokott állat számára. Valószínűleg ez történt önöknél is. Az új nimfa feltehetően olyan virális betegséget hurcol magával, ami őt ugyan már nem vagy nem annyira betegíti meg, de a másik madárka védtelen volt és azonnal legyőzte a betegség.
A két új madarat is kivenném és elkülöníteném, illetve ezt a kopasz nyakút érdemes lenne elvinni orvoshoz, mivel lehetséges, hogy légúti fertőzése van és azért kenegeti a csőrét a rácsokhoz. Ennek kezelésére valószínűleg enrofloxacin hatóanyagot fog javasolni a kolléga, de mivel ez vényköteles, ezért a felírás miatt önmagában is el kellene menni orvosukhoz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia