Jelenlegi hely

Beteg hím nimfa

Fórum: 

Előre is elnézést az új fórumtéma miatt, de egy meglévő témához hozzászólva nem kaptam választ, és sürgős tanácsra lenne szükségem.
Dominikot, a nimfapapagájunkat nyáron kaptuk. Kalitkában tartjuk (mert külön helyiséget nem tudunk neki nyújtani) és a meleg időben mindig kitettük kicsit az árnyékba levegőre. Eddig nem is volt baj, ám a múlt héten kicsit szelesebb volt az idő, és hiába tettem huzattól fedett helyre a szabadba, mégis megfázhatott, mert kb. három napja furán viselkedik. Először tüsszentett, gubbasztott, és csendesebb lett, a hasa is ment. Eleinte keveset ivott, két-három nap után azonban a tüsszögés elmúlt, enni is eszik egy keveset, de inni nem látjuk, viszont a hasmenés megmaradt, világoszöldes színű. Olykor csiripel, de folyton gubbaszt, borzolja a tollát, fejét hátrahajtja a szárnya tövéhez, ma a harmadik napon viszont elkezdett dideregni is. Melegebb helyre tettük, és letakartuk a kalitka egy részét, hogy pihenni tudjon, illetve porrá őrölt c-vitamint tettünk a vízébe, mert más nem állt egyelőre rendelkezésünkre, és azt javasolták, hogy az jót tesz ilyenkor, viszont úgy látjuk, hogy nem hajlandó inni, még tiszta vizet sem, csak enni egy-egy csipetnyit többször is naponta. Csepegtetni nem tudunk neki, mert meglehetősen vad. Tudna esetleg bármi javaslatot adni, hogy mit lehetne tenni, mert nem szeretnénk elveszíteni őt!
Ma már enni is alig-alig evett, folyton a kalitka alján gubbaszt, reménykedünk benne, hogy a látszat ellenére mégis átvészeli...

Előre is köszönöm!

Kedves Protostar!

Dominiknál a leírás alapján megfázásból induló légúti gyulladás alakult ki. A kezeléshez mindenképpen antibiotikumra lesz szükség. Erre enrofloxacin hatóanyagú Enrobioflox oldatot javasolnék, amit állatpatikában lehet megvenni. A gyógyszert szájon át kell adni, aminek előfeltétele, hogy vagy igyon, vagy megfogás után fecskendővel a csőrébe nyomják a vízben oldott gyógyszert.
Ha erre nincs lehetőségük, mert Dominik vad, illetve nem iszik, akkor nincs más lehetőség, mint állatorvoshoz vinni, ahol injekcióban legalább az első 1-2 kezelést megkaphatná, aztán ha jobban van akkor mehet tovább a kezelés szájon át.
Otthon inhaláltatni még megpróbálhatnak, ha nem túl nehéz a légzés. Gőzölgő kamilla teát tartalmazó edényt tegyenek a kalitka mellé, kissé távolabb nehogy megégesse magát ha véletlen eléri és egy pléddel fedjék le az egészet. 10-15 percet inhalálhat egyszerre Dominik.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia