Jelenlegi hely

Tengerimalac szőrhullás

Fórum: 

Kedves Patrícia!

Van 2 tengerimalacom, körülbelül 2007 karácsonyán kerültek hozzám pár hét eltéréssel, tehát nagyjából most lesznek 6 évesek. Egyikőjük egy rövid szőrű malacka a másik pedig egy rozettás. Előbbivel sosem volt semmi gond, innentől kezdve csakis a másik állatkáról lesz szó...

Utóbbi még kb 2 évesen a rossz forgács miatt elkezdte kikaparni magát, valamint nőtt a jobb hátsó lába mellette egy kis méretű daganat. Azonnal orvoshoz vittem, ahol kiderült hogy szerencsére semmi komoly csak egy kis zsírdaganat, ami el is tűnt egy héten belül, valamint jobb forgáccsal a kaparózást is elhagyta. A Doki adott neki egy szurit, én pedig betadinnal kezelgettem amíg el nem múltak a hegek, szépen felgyógyult.

Azóta az égvilágon semmi baja nem volt. Mivel ekkortájt kicsit el is volt hízva az orvos javaslatának megfelelően diétára fogtam, szépen vissza is nyerte normál alakját.

Azóta is szigorúan ügyelek arra, hogy kapjanak ugyan tápot de csakis a szükséges mennyiséget és széna is folyton legyen előttük.
Ennek ellenére az utóbbi időben arra lettem figyelmes hogy ismét hízni kezd, nem tudtam hova tenni a dolgot, szigorítottam a diétáján és valamelyest meg is állt ez a folyamat. Ugyanakkor a hasa két oldalán elkezdett kopaszodni, mellső lábaitól felfelé valamint a fenekén továbbra is rendesen van szőr, de az említett tájékon csak apró pici szőrök vannak. A nagy melegnek tudtam be, viszont ez a folyamat a mai napig jelen van. A szőrhullás már megállt, és újra elkezdett visszanőni valamelyest, de ahogy látom sose lesz már olyan mint volt a rozettáit már rég elveszítette a szóban forgó tájékon.

Utánaolvastam több helyen is és sajnos mindenhol ugyanaz jött szembe: ciszták. Ha felemelem és kézben tartva felülről ránézek, akkor mintha a bal oldalán jobban dudorodna a hasa. Ugyanakkor a hasát tapogatva nem érzek keménységet és dudort egyik oldalon sem...
Továbbá régebben nagyon kényelmes jószág volt, el volt mindig terülve, a helyén is és akkor is amikor kivettem. Mostanság pedig csak összekucorodva gubbaszt szegény, nagyon ritkán látom úgy igazából fekve.

Mindketten nőstények, ergo egyikőjük sem volt sosem vemhes. Nem tudom ez számít e valamit.

Hangulata egyébként jó, ha zacskót hall azonnal visít, de úgy hogy visszhangzik a lakás, és ilyenkor játszi könnyedséggel ugrik az egyik sarokból a másikba. Étvágyával is minden a legnagyobb rendben van. emiatt gondolom azt, hogy egyelőre túl nagy baja nincs, bár a tengerimalac hajlamos álcázni a betegségét.

Mi lehet a probléma? Nagyon reménykedek benne, hogy csak a bolhát látom elefántnak és valami bagatell dologgal állok szemben, de szeretnék egy szakembertől is véleményt kérni.

Köszönöm a segítségét!
Dávid

Kedves Dávid!

Sajnos alá kell támasszam a gyanúját, mivel a leírásból magam is petefészekcisztára gondolok. Biztosat egy hasi ultrahang vizsgálattal tudhat meg, ahol egyértelműen láthatóvá válik majd, hogy van-e ciszta a petefészkeken vagy sem.
Ha van akkor a műtéti eltávolítás az egyetlen amit tehet ha be akar avatkozni. Mivel a malacka már idős, a műtétnek sokkal nagyobb a kockázata és 6 évnél már mérlegelni kell, hogy kiteszi-e még a gazdi egy ekkora műtétnek kedvencét.
Sajnálom, hogy jobb hírekkel én sem szolgálhatok, de talán jobb lenne tudni a biztosat, mint az állandó bizonytalanságban élni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Patrícia!

Köszönöm a választ! Ez esetben érdekelne, hogy mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat?
Köszönettel: Ricza Dávid

Kedves Dávid!

Nem tudom, hogy helyileg az ön állatorvosa mennyit kér el egy ultrahangos vizsgálatért, ez ügyben tőle kellene majd érdeklődni.
Az én rendelőmben 4000 forint egy ilyen vizsgálat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

egy hete kaptam a szüleimtől egy tengerimalacot most vettem észre ,hogy aszeme körül kihullott a szőre és száraz repedezett a bőre mi lehet az oka?

Kedves dalma!

Feltehetően atkás fertőzése van a malacnak. A kezelésre ivermektin hatóanyagú gyógyszert javasolnék, például az SH-Rodemectin, vagy DRH-Ivermektin. Ebből a tarkó bőrére kell egy cseppet cseppenteni heti egy alkalommal 3-4 héten keresztül.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia