Jelenlegi hely

Hullámospapagáj duzzanat

Fórum: 

Kedves Doktornő!
A következők miatt kérném segítségét : 5 éves lány hullámosunk kb 1 hónappal ezelőtt foltokban elkezdett csúnyán kopaszodni, kicsit később ezzel párhuzamosan elkezdett kialakulni egy kis kitüremkedő duzzanat a kloákája mellett, a hasa aljánál. Először arra gondoltunk, tojás van benne - de ez nem igazolódott be. A madár tollazata nagyon szépen kicserélődött , kivéve a vörös duzzanatot a fenekénél , ami teljesen kopasz. A duzzanat viszont megnőtt, csúnya vöröses és tapintásra kicsit érzékeny neki.
Étágyával nincs baj, mindent eszik( vitaminos magkeverékek, fürtös köles, tyúkhúr, alma...) , viszont elég sokat gubbaszt, tollazatát felborzolva és fejét szárnya alá hajtva.
Széklete általában normális, néha kicsit híg és ráragad a fenekére - de szépen letisztogatja saját magát egyelőre.
Naponta többször lámpázzuk, kamillateát rakunk víz helyett az itatóba (ezt nem láttam eddig, hogy itta volna - lehet, hogy inkább az almából pótolja a vizet), kondicseppet kap a folyadékba.
Előző lány hullámosunknak is hasonló duzzanata volt, akkor az állatorvos azt mondta vagy daganata van vagy tojás maradt benne - segíteni nem tudtak rajta, ő rövid idő után elpusztult.
Véleményét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Annamária

Kedves Annamária!

A leírása alapján nekem is vagy daganat, vagy a kloáka idült gyulladása a valószínű. Ez utóbbi kezelésére javasolnék Tetrán kenőcsös kenegetést. Segíthet még szájon át adott antibiotikum is a gyulladás csökkentésében, de ehhez állatorvosukat fel kell keresni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia