Jelenlegi hely

Étvágytalanság

Fórum: 

Kedves Doktornő!

A következő problémával fordulok Önhöz: az 5 hónapos kandúr kiscicám (kinti cica) kb. 2-3 napja étvágytalanná vált. Egyébként fürge, játékos, talán egy kicsit bágyadtabb, mint máskor. Az ételt szinte egyáltalán nem fogadja el, éppen csak belenyal aztán szinte menekül, inni is csak keveset iszik. Egypicit megy a hasa, hányni nem hányt. Féreghajtót kapja rendszeresen, meg vitamint is, amit a napokban szintén nem fogad el, pedig máskor vidáman megette. Ön szerint mi lehet a probléma? Nagyon aggódom érte. Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Panna

Kedves Panna!

Lehetséges, hogy csak enyhe gyomorrontás, vagy bélhurut, de valószínűbb egy bakteriális bélgyulladás. Ennek kezelésére antibiotikum és probiotikum kúra javasolt. Előbbit állatorvosa tudja kiírni, utóbbit ön is adhatja, akár az emberi Normafloret.
A legjobb az lenne, ha állatorvosuk mihamarabb megvizsgálná a cicát. Könnyű diétás ételekkel kínálhatja a cicát, például főtt csirkemell, főtt rizs.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Patrícia! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát és segítőkészségét. A kiscica közben jobban lett, már azóta újra rendesen eszik, valószínűleg valamivel elronthatta a kis pociját. :) Időközben egy másik probléma adódott az anyacicánkkal. Tegnap szülhetett, mert észre vettük, hogy kis loncsos a farka, meg már nincsen hasa. A kiscicákat még nem láttuk, mert a szomszédban rejtette el őket. De én úgy látom, hogy nem szoptatja őket, mert a cicijei nincsenek megduzzadva, lehet már nem is élnek a picik. Ez már a második szülése volt a cicusunknak /az első szülésnél segítkeznem kellet a cicának, mert semmit nem csinált a kiscicákkal, nem nyalogatta őket, nem rágta el a köldökzsinórt stb/. De nagyon aggódom érte, mert tegnap óta alig eszik, a jutalompálcikát fogadta el csak, ma semmit nem akart megenni, és annyira szomorú, kis elesett volt, hogy a szívem szakadt meg érte. Simogattam a kis hasát, akkor egyből ledobta magát. Nem érzem duzzadtnak az emlőjeit. Lehet, hogy szegényke depressziós, azért nem eszik? Ha esetleg az összes kiscica elpusztult akkor mindenképpen kialakulhat tejláz? Mik a tejláz tünetei? Mi hogyan segíthetünk rajta, ha esetleg tényleg nem maradtak meg a kiscicái? Elnézést, hogy ennyit kérdezek, csak nagyon aggódom. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Panna

Kedves Panna!

Tejláz esetén az emlők tejjel teltek duzzadtak, fájdalmasak, melegek. A cicának magasabb a testhőmérséklete (39,5 fok feletti a hője), kedvetlen, étvágytalan.
A leírása alapján talán nem erre gondolnék. A szülésnél azonban előfordulhat, hogyha nem is ragad bent kiscica, de a méhlepény visszamarad és gyulladást okoz a szervben. Emiatt is előfordulhat a levertség. Ennek kezelésére azonban feltétlenül állatorvosra van szükség. Méhgyulladás esetén akár a szerv műtéti eltávolítása is szükségessé válhat.
Természetesen az is lehetséges, hogy az anya kicsinyei elvesztése miatt szomorkodik, de látatlanban ezt nem tudom megítélni. Ezért a legjobb orvosi vizsgálat lenne.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Abban szeretnèm a segítsègèt kèrni, hogy van egy 6 èves cicàm aki sajnos màr 7 napja nem hajlandò elfogadni semmi ètelt csak egy nagyon kevès tejet hajlandó meginni minden nap. Kedvetlen, egèsz nap fekszik ès alszik. Àllatorvosnàl màr jàrtunk vele, ahol vèrvizsgålat is törtènt, de az àllatorvos szerint az eredmèny alapjàn semmi komoly baja nincs. Antibiotikum injekciòt kapott 3 nappal ezelőtt. Annyit mèg tudni kell ròla, hogy 5 hónappal ezelőtt valamilyen agyi törtènès vagy bevèrzès miatt (àllatorvos mondta) làtàszavarai lettek. Hol làt homàlyosan valamit, hol semmit sem làt. Nagyon aggòdom èrte. Ön szerint mi lehet a problèma? Vàlaszàt előre is köszönöm. Üdvözlettel: Niki

Kedves Niki!

Ha nem eszik a cica, akkor vissza kell járni orvosukhoz infúzióra, mivel kiszáradás és a vércukorszint tartósan alacsony szintje miatti kóma is bekövetkezhet.
Ha valóban agyvérzés volt, akkor kaphat szteroidokat, amivel hamarabb felszívódhat egy vérömleny. Emellett kaphat B1 vitaminokat szájon át, melyek minden idegrendszeri betegségnél fontosak lehetnek a hamarabbi regeneráció érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia