Jelenlegi hely

Tengerimalac atka

Fórum: 

Kedves Patrícia!

Van két 7 hónapos tengerimalacom, három hete észrevettem valami csomókat a szőrükben, az állatorvos megállapította, hogy atka. Az egyik, amelyik gyengébb és gyakran beteg, injekciót kapott, a másik cseppeket.
Egy darabig úgy látszott, hogy elmúlt az atka, de kb. 3 hét után az egyik elkezdett vakaródzni, egy nap alatt sebesre vakarta a bőrét. Újra állatorvos, újra atkakezelés. Másnap este még több sebet találtam a gyengébbik malackán, és valami apró fekete futott a szőrében, amikor fésültem. Ez lehetett az atka? A vakaródzást azóta abbahagyta, a sebeket Betadinnal és a Lukács féle Kék kenőccsel kezelem.

Mit tegyek, hogy ne kapják vissza az atkát?

Azt olvastam, hogy egyes gazdik élősködő elleni macskasamponnal fürdetik az atkás malacot, de az én malackám nagyon kényes, nem tudom, meg merjem-e próbálni.
Mivel fertőtlenítsem a ketrecet, a szobát, a ruhámat?
Láttam Insecticide 2000 rovarölő permetet, azt használhatom?

Előre is köszönöm a segítségét:

Kiss Magdolna

Kedves Magdolna!

A látott élősködő leírása inkább bolhának fele meg, mivel az atka nagyon pici, inkább nagyítóval látható. Bolhával fertőződhetnek a malacok, ha például van macska is a háznál.
Atka ellen ivermektin tartalmú cseppeket javasolnék, például SH-Rodemectin, vagy DRH-Ivermektin. Ezekből a tarkó bőrére lehet cseppenteni egy cseppet hetente egy alkalommal 4 héten keresztül. Ilyen hosszú kúránál a visszafertőződés esélye minimális. Az említett rovarirtót és a sprayt nem javaslom használni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia