Jelenlegi hely

idős kutyus

Fórum: 

Tisztelt DR.NŐ !!
Van egy 13 éves nőstény nagytestű keverék kutyusom.Olyan 35-40kg körül szokott lenni.Kinti kutyus,de tavaly télen már bekéredzkedett éjjelre.Meg már hátsó lábaira valamikor nehezen áll föl,az is előfordul hogy ahogy fut összecsuklik a hátsó lába.Egyik nap észrevettem hogy kutyusom nemtud abszolut felállni,remeg,feje félreáll,később nagynehezen felállt,elment pisilni,de ugy ment mint aki bevan rugva.Rögtön hivtam az orvost aki azt mondta hogy mivel félreáll a feje,a fülével lessz a gond,szerinte gyulladás ráment neki mindenhova,vagy pedig kullancstol,de én nemtaláltam benne.Adott neki injekciot,összesen 3at,4 naponta eggyet .3-4 napig a kutyus csak ivott ugyhogy nagyon leis fogyott.Meg dr.ur azt mondta hogy a lábai már az öregség végett is olyanok,hogy ez már szép kor ekkora kutyusnál.Mostanra már a kutyus eszik rendesen,ugy megy mint azelőtt,de viszont a feje még mindig félreáll.Probáltam maszirozni füle mögött,körülötte,nem e fáj neki,de nemhiszem hogy fáj neki,mert nemnyüszít,meg nem is vakarja.Szeretném megkérdezni hogy mi okozhatja hogy ugy félreáll a feje,forgassa rendesen és nemhinném hogy fáj neki,de nagyon bánt hogy ugy tartja a fejét.Nagyon szeretem a kutyusomat ,féregtelenitve és oltva van rendszeresen.Válaszát köszönöm és elnézést a hosszú levélért. Erzsi

Kedves Erzsi!

Belső fül gyulladás az egyik legvalószínűbb dolog, de lehet, hogy volt egy kisebb agyvérzés, aminek ez a fejoldaltartás a maradványtünete. Sajnos ha valóban ez az ok, akkor nem valószínű, hogy ez rendeződni fog. Azt javaslom próbáljanak helyileg a kutyus fülébe fülcseppet csepegtetni napi kétszer 7 napon át és kezdjenek el egy B1 vitamin kúrát, például az emberi Neurobion Fortet, amiből egy szemet vehet be naponta a kutyus, hátha javul kicsit a fejtartás.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

koszonom szépen válaszát.még annyit szeretnék kérdezni hogy fulcseppekbol is olyat lehet adniami embereknek van vagy direkt kutyusoknak valot?én szlovakiábol írok és nalunk nincs az a neurobion forte.De gyogyszertárban biztosan fognak tudni nekem adni helyette mást.mégegyszer koszonom válaszát Erzsi

Kedves Erzsi!

Lehet adni az emberi Garasone fülcseppet például. Naponta kétszer 7 napon keresztül.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Dr.nő!
Beszereztem a fülcseppeket,már adom is a kutyusnak.A neurobion forte helyett nálunk Milgamma van,csak az a probléma hogy kutyusom nemhajlando megenni,bármilyen ételbe teszem kiköpi,nagyon erőltetni nemakarom mert akkor menekül és sajnos ma is ilyen probálkozásomnál elesett nem is egyszer.Szeretném megkérdezni hogy injekcio formájában is be e lehet adni a milgamma vitamint a kutyusnak.ugy sikerülne biztos.Köszönöm Erzsi

Kedves Erzsi!

Injekcióban is be lehet adni a Milgammát, de ezt először, legalább amíg megtanulják hogyan kell beadni állatorvossal végeztessék.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Dr.nő!!
Sikerült egy hétig csepegtetnem kutyusom fülébe,és vitamint is sikerült tabletta formájában becsempésznem mindig a reggelijébe ,ami főtt sertéslép rizzsel.Szerintem javult is a kutyus fejtartása,hizott is, de viszont a 7.nap megint azt vettük észre hogy kutyus ugy megy mint aki részeg és két lépés után csúnyán elesik oldalra.És nagyon nehezen áll föl.De én ugy vettem észre mintha azért esne el a kutyus mert szédül,mikor fekszik akkor is ugy veszem észre.Meg hányt is kétszer.Természetesen kihivtam orvosunkat,adott neki injekciot megint.
Azt mondta jön másnap de valahogy elfelejtett jönni.De ő arra fogja hogy már öreg a kutyus és kész csoda hogy még 13évesen él ilyen nagytestű kutyus.Tudom hogy már öreg de még jol tartotta magát,futkosott,játszott a másik szintén nagytestű kutyusunkkal,megugatja az idegeneket,nemszeretném elveszteni őt.Ön szerint lehetséges hogy tényleg szédül a kutyus és az okozza neki hogy imbolyogva megy és elesik? Köszönöm Erzsi

Kedves Erzsi!

A szédülés egy tünet nem pedig a betegség maga. Valami kiváltja. Én egyre inkább a kisebb agyvérzéseket tartom valószínűnek. Azt javaslom próbáljunk ki agyér tágítókat. Ilyen szer lehet a Karsivan, vagy Vitophillyn tabletta, amit állatpatikában lehet megvásárolni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves DR.Nő.
ismét az idős kutyus om végett irok.hálistennek még mindig velunk van.mar 15eves és félévente elkapja őt hogy abszolut nemtud lábbra állni.olyankor kap valami injekciokat es 2nap utén feláll.utobbi alkalom 2 hete volt,dr.ur aztmondta ntibiotikumot kapott,de 2 nap mulva ismet labbra allt.eszik rendesen,kicsitnehezen all fell hátso lábaira de aztán megy,setál.meg valamikor kicsit fut is.szoval azonkivul hogy nehezen all fol es neha ahogy megy kicsusznak hatso labai,azonkivul nincs baja.eszik,nempiszkit be,futkos.de dr.urra kicsit megnehezteltemmert aztmondta miert nem altatom mar el.de szerintem ennek meg abszolut nincs itt az ideje.mar 2 eve is azt mondta hogy elkellene altatni mert kesz csoda hogy el ilyen nagy testu kutyus.hélistennek akkor sem hallgattam rá.Mostfelkerestem egy másik orvost elmondtam neki mi as helyzet,ajánlotta a rymadil injekciot hogy probaljuk meg.de nemtudom hogy van e fajdalma kutyusomnak mert soha nemnyuszit még akkor se ha áll fol.és dr.ur azt mondtahogy csak akkor lehet adni ha fájdalmai vannak.érdekes hogy dr.ur aztmondta hogy még nemadott egy kutyusnak se ilyen injekciot és nemtudja milyen gyakran kell adni az ijekciot.tablettat biztos nemeszi meg a kutyusom.azt szeretnem kerdezni hogy milyen gyakran es mennyi ideig kell kutyusomnak adni azt az injekciot es nem e árthat neki-koszonom válaszat

Kedves Betka!

A Rimadyl-lal és más ilyen típusú fájdalom csillapítókkal elvileg naponta lehetne oltani a kutyust. Tartós kúrára a tablettát, vagy az ízesített rágótablettát javasolnám, amit szerintem az önök kutyusa is megenne. Nyilván naponta nem fogja az orvosuk oltogatni a kutyust és nem is lenne célszerű. A kutyusnak biztosan vannak fájdalmai annak ellenére, hogy nem nyüszít. Sok eb minden hang nélkül tűri a fájdalmat, de abból, hogy nem bír felállni, biztosan következik, hogy fájdalmai is vannak.
Én tehát azt javasolnám, hogy írassanak fel egy ízesített rágótablettát a kutyusnak és azt adagolják kúraszerűen.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm vàlaszàt!tudna nekem esetleg leirni egy olyan ragotabletta nevet ami szlovakiaban is van? Egyebkent ma eljott doktor ur aztmondta nem ad rimadilt hanem szurt kutyusnak novasul injekciot meg valami vitamint.nemtudom miert de injekciok utan kutyusom elkezdett ugy jarkalni mint aki nemtalalja helyét,szemei kezdtek olyan èrdekesek lenni,aztan bedagadtak.utana lefekudt es azota nemkel fel,szemei mar nincsenek bedagadva de olyan furcsan nèz.11kor kapta injekciot,kb 12tol fekszik.este 7 korul elkezdett hatso llabaival rugdosni kb egy ora hossszat.olyan mintha nemereznè hatso labait,felemelem ès leesik neki.es egxik làba maga alatt van hoss6zàban kinyujtva.pedig ma még dr ur elol meg futott is 'termeszetesen hivtam ot,azt mondta biztos allergia val.injekciora.nem is eszik semmit,pedig mostanaban tobbet is evett mint maskor.ön szerint is alergiatol lehet szo es ugye ebbe nem hal bele?dr azt mondta nemtud ezzel semmit tenni..

Mèg mindig nembir felkelni,mèvgcsak felsem ül.fejèt felemeli pàr màsodpercre .dr.ur aztmondja megkell varni amíg kimegy inj.hatàsa.dehàt nemèrtem,hisz tegnap meg futott is kicsit,inj.utan meg ez tõrtenik?

Kedves Betka!

Biztosan allergiás reakció volt, amit calcium és szteroid adagolásával lehet felfüggeszteni.
Rágótabletta formában létezik a Rimadyl, így én ezt ajánlanám önöknek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves doktornő'!
Elkezdtem adni kutyusnak a rimadyl 100mg tablettat reggel felet este felet egy hètig,aztàn csak felet naponta.egy dobozzal 20drb.azt szeretnem kerdezni hogy nem e baj ha a fèl tablettat mèg elvàgom 3-4 felè ès úgy teszem kutyusnak a levesèbe vagy pörköltet szoktam neki adni rizzsel azt nagyon szereti,vagy abba teszem bele.sajnosmàshogy nem hajlando megenni.dr ur azt mondta több doboz nemkell neki,ugyse segit màr ez a kutyusnak,igyis kèsz csoda hogy mèg èl a 15èves nagytestü kutyus.sajnos azt làtom hogy mindig nehezebben àll föl a kutyus.

Kedves Betka!

Nyugodtan darabolhatja így a kutyusnak a gyógyszert, ha ezzel a módszerrel megeszi. nem értek egyet a kollégával. Itt nem arról van szó, hogy a kutyust teljesen sikerül meggyógyítani a gyógyszerrel, hanem arról, hogy minőségi, de legalább is fájdalom mentes életet biztosítsunk neki akárhány éves is. Én azt javaslom, hogyha a kutyus jobban érezte magát a gyógyszer segítségével, akkor adagolja neki folyamatosan.

üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Koszonom valaszat.akkor on serint irassak ki nyugodtan tovabbi doboz rymadilt a kutyusnak?es abbol a 100mgos bol eleg neki fel tabletta naponta? hat nemveszem eszre hogyy jobb a kuzyusnak de tartja azon a szinten amin van. valamelyik nap azt vettem eszre ha ahatso combjat ahogy simogatom rendesen nyekerego hangot ad kiott a csont.az mitol lehet.koszonom valaszat

Kedves Betka!

Igen azt mondom, hogy írasson még gyógyszert és adagolja a fentiek szerint a kutyusnak. A csont nyikorgó hangját az ízület idült gyulladása miatt hallja.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia