Jelenlegi hely

csincsilla fogprobléma

Fórum: 

Tisztelt doktornő!

A 3 éves csincsillám úgy 2 hónapja érdekes sziszegést ad ki evés közben (mint ha tüsszentene), olyankor eldobja a falatot is. Más probléma nem jelentkezett ezért folyamatosan figyeltem és észrevettem, hogy a metszőfogán fognövekedési probléma jelent meg, ferdén kopik. Nincs nyáladzás és nem könnyes a szeme sem. Az étvágyával eddig nem volt probléma. Ennek ellenére elvittem állatorvoshoz. Megvizsgálták és kapott antibiotikumot és fájdalomcsillapítót. A doktor szerint nincs hátsó fognövekedési rendellenessége. Azt a hangot viszont továbbra is kiadja és a látogatás óta most már nem akar enni szinte semmit. A kérdésem mi lehet a probléma és hogyan lehetne megoldani?

Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Tisztelettel: Tűzsér Zsolt

Kedves Zsolt!

Ha a csininek ferdén kopik elől a foga, akkor ez akadályozhatja a táplálék felvételt. A hátsó fogak helyes növekedéséről igazából csak bódításban lehet biztosan meggyőződni, mert éber állapotban ritkán hagyják magukat hitelt érdemlően megvizsgálni a csincsillák.
Egy fogkorrekció, ha máshol nem is, de a metszőfogaknál biztosan szükséges lesz.
Szájüregben kialakult sebek is okozhatnak fájdalmat ami szintén a fogak rendellenes kopásából adódhatnak, de akár veseelégtelenség is okozhat fekélyeket a szájban.
Ez utóbbi felderítésére vérvizsgálat szükséges.
Mivel a csini nem eszik, és ez egzotikus állatnál nagyon komoly beszámítás alá esik, ezért azt kell mondanom, hogy ne várjanak, hanem minél hamarabb menjenek vissza orvosukhoz, hiszen csincsillánál egy napi éhezés olyan, mintha mi 3 napig nem ennénk.
Elsőnek tehát a szájüreg alapos, bódításban végzett vizsgálatát javasolnám, ha ez negatív eredményű, akkor vérvizsgálatot kell végeztetni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia