Jelenlegi hely

Degus probléma

Fórum: 

Üdvözlöm!
Egy komoly problémám lenne.5 degum van.mindegyik ugyan azt az ételt eszi.az egyik aki 2 éves 2 hónapja rohamosan lefogyott.étrendet váltottam mindegyiknek,kiiktattam az olajos magvakat teljesen pl.lapockájánál enyhe szőrhiány is látható.eltelt 1 hónap is de nem hizott semmit.étvágya jó volt,kereket hajtja,foga narancs színű.mégis azt vettem észre h az alsó fogai nagyon hosszúak a többi deguéhoz képest és szinte csak az látszik neki.folyton csikorgatta is.olvastam h le kell belőle vágni ha túlnő mert amiatt is fogyhat.én vágtam is belőle,de mivel elkapta másodszor is kellett vágnom h egyenes legyen.akkor azt hiszem nem kellett volna .most simán tartva a száját alig látszik az alsó foga csak ha lehúzom a foginyt,bár úgy nem pici.és nehezen is eszik.túl sokat vágtam le.szeretném tudni mennyi idő alatt nő vissza és milyen gondot jelenthet ez most neki??és vajon okozhatta e ez a fogyását.nagyon aggódom miatta....
előre is köszönöm válaszát!
Veronika

Kedves Veronika!

A fogak túlzott mértékű visszavágása valóban vezethet fogyáshoz, mivel a degu nem fogai nem zárnak így a takarmányt nehezebben tudja felvenni, vagy egyáltalán nem.
Nagyjából egy hónap alatt vissza fog nőni a fog. Nem feltétlenül van egyébként túlnőve a fog, akkor is ha a gazdi túl hosszúnak találja. Érdemesebb inkább állatorvosnak megmutatni aki eldöntheti, hogy egyáltalán szükséges-e a beavatkozás.
Ilyen esetben egyébként segíteni kell a táplálkozásban, tehát fecskendővel segítheti a takarmány felvételét. A fogyásnak nem csupán a táp lehet az oka, hanem más belső szervi betegség is, például vese, vagy máj elégtelenség. Ennek kiderítéséhez állatorvoshoz kell fordulni és akár vérvétel is szükséges lehet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
A fogát csak utána vágtam le hogy már az erőteljes fogyás megtörtént.
A gondom h itt ahol lakom vidéken sajnos egy orvos sem ért a degukhoz.Budapestre szoktam feltelefonálni ha gondom volt.Azt szeretném még megkérdezni ,hogy ha valóban mondjuk májprobléma lenne a háttérben akkor mik a kilátások.Mit lehet tenni,mire kell figyelni?

Kedves Veronika!

Minden a szerv elégtelenségének mértékétől függ. Ha csak enyhe, akkor májtámogató gyógyszerekkel segíteni lehet a máj működését és hosszabb távon akár tünetmentes is lehet a degu. Egyelőre azonban vérvizsgálat nélkül csak sötétben tapogatózunk.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia