Jelenlegi hely

Nimfa betegség S.O.S

Fórum: 

T. Cím! Kézzel nevelt nimfa papgájomról lenne szó.Egy hete már nagyon beteg és ezt a fajta betegséget egy orvos sem ismerte. Kezdődött gyengeséggel beteg volt. De aztán erősödött. Vitaminokat nem kapott még sohasem. Keveseket evett. Majd a betegsége alatt kaptunk egy már madarat aki vele volt egy ketrecben és minden közös volt. (hozzáteszem a másik beteg is lehetett) Aztán Próbált az enyém szállni és leesett.Majd onnantól erős zavarodottság és mint ha a csillagokat nézné evéskor csak úgy tud enni.De csak alszik és keveseket eszik. Néha jön rá ez a zavarodott forgás. Lehet vitaminhiány? esetleg valamilyen parazita?Antibiotikumot kaptunk állatpatikában azt kap. De változás nem észleltem. Esetleg ha ebből meggyógyul valami állandó vitamint javasolnának? És a tollai csak felborzolva vannak. Kérem mielőbbi segítségüket. Nagyon Fontos lenne! Üdvözlettel: Fannika

Kedves Fannika!

A leveléből nem teljesen tisztázott, hogy orvos végül vizsgálta-e a madarat. A leírása alapján a mutatott idegrendszeri tünetek leginkább belső fül, vagy agyhártya gyulladásra utalnak, esetleg ennek maradvány tünetei lehetnek. Antibiotikum mellett is szükség lehet gyulladás csökkentőre és ebben az esetben egyenesen szteroid injekciót javasolnék beadatni. Ezt természetesen állatorvosnak kell beadni.
Multivitaminként Immunovet port, vagy Pet-Champőion Vitalaty Bird terméket javasolnám.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Doktornő! Nagyon köszönöm a válaszát! Nagyon köszönöm! Sokat segített nekem!És szteroidot mennyi ideig kapjon?

Kedves Fannika!

Szteroidot 3-4 napig javasolt adatni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen Doktornő! :)

Kedves Fannika!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A van 4 nimfapapagájom, és ma reggel észre vettem, hogy az egyik furcsa. Rögtön kivettük a többiektől, és áttettük egy másik kalitkába. Azóta nem eszik, nem iszik, csak gubbaszt a kalitka alján, és remeg, meg zihál. A széklete ilyen fehér, nyálkás, és nagyon folyós volt. Enni Papagáj mageleséget, répát, almát, és tyúkhúrt szoktam nekik adni. Tegnap még nem volt semmi baja. Azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetnék érte, és hogy a másik 3 papagáj elkaphatta-e tőle. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel
Sóstói Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Nincs mire várniuk! Minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni a madarat kezelés érdekében. Az egészségesnek tűnő többi madárnak esetleg egy multivitamint adagolhatnak, például a Jolovit oldatot.
Fertőtleníteni kellene a kalitkát is, nehogy valamilyen kórokozó kenődése után az egészséges madarak is megbetegedjenek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Válaszát nagyon köszönöm, szerencsére már jól van a papagájom. Az állatpatikában vásároltunk nekik Agroferm nevű probiotikumot, és atka írtó fürdetőt is. Emellett kamilla teát itattunk vele, és hála már vissza tért a régi Lóri. A másik három papagájt is lekezeltük. A hasmenés elmúlt. Azt szeretném kérdezni még, hogy az egyik papagájnak (sárga tollú) és az normális-e, hogy fürdéskor sötét bőre látszik ki. Valamint a feje tetején kopasz, és mit tudnánk csinálni a tollával?

Előre is nagyon köszönöm segítségét!

Kedves zsuzsa!

A bőr színe normális. A kopasz foltot lehet, hogy a társai okozta csipkedés okozza. Nyilván ebben az esetben elegendő, ha elrekesztik társaitól.
A tollazat szépsége érdekében rendszeresen adagolhatnak lenmagot, mivel az a szaruképletek egészséges fejlődésében segíthet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Nekem van kettő két hónapos nimfa papagájom. Az egyiknek csak az egyik szemén mintha "hártyaszerűség" lenne, a másik szeme egészségesnek tűnik. A másik kis papagáj mindkét szemén mintha a szemhéja nem nyílt volna szét, vagy hártya van rajta. Kicsit tud tájékozódni, és a fejét is rángatja. Enni esznek rendesen. Kérem segítsen ha lehet rajtuk.

Köszönettel: Mayerné

Kedves Mayerné!

Erre látatlanban nehéz biztosat mondani. Egyelőre azt javasolnám, hogy próbáljanak meg egy 7 napig tartó szemcseppes kezelést Ciloxan szemcseppel, amit ember patikában tudnak megvenni, de sajnos csak vény ellenében, ezért ezt állatorvosukkal ki kell íratni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Helló meg szeretném kérdezni hogy mitől van nyálkás széklete a kicsi nimfámnak!!!Nagyon aggódóm érte mert ujj kis jövevény nálunk!!!Elöre is köszönöm a választ!!!!

Kedves Henriett!

Elsőnek parazitás fertőzésre gondolnék ezért egy féreghajtást javasolt megcsinálni. SH-Ivermektin Light spot on készítményt javasolnék, amit állatpatikában vény nélkül megvásárolhat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia