Jelenlegi hely

Beteg Hullámospapagáj Segítsetek kérlek!

Fórum: 

Üdv. Sajnos megbetegedett az egyik hullámos papagájom. Az egyik lába rendellenes, az izületből ki van csavarodva születésileg, így nem tud úgy mozogni ahogy kellene, és a másik papagájunk nem mindig engedi enni. Így ha van lehetősége egyszerre többet eszik a kelleténél és már többször betegedett meg pl : öklendezte, hányta ki a magokat stb. de kb 1 nap alatt helyre is jött. Most is hasonló a probléma, de most csak próbált hányni és enni nem tud egyiket sem. Kb 24 órája nem evett, a magokat csak túrja a csőrével, látszik, hogy éhes de nem tudja lenyelni sem kibontani a magokat és a főtt ételeket sem eszi. Adtam neki kamilla teát és főtt sárgarépát meg főtt rizst, de csak a teából ivott keveset Kérem segítsenek! :/

A kedve nem kimondottan rosz, de sokat alszik a megszokotthoz képest. Sokat tátog és nyújtogatja a nyakát néha...de ez előfordult ezelőtt is amikor hányt.

Elnézést a sok külön megjegyzésért, de kicsit változik a papagájom viselkedése. Mostmár nem csak beletúrkál az ételébe és próbál kicsipegetni 1-2 magocskát, hanem utána közvetlen (sokszor egy magot sem sikerül befalnia és ha sikerül sem tudja kibontani) tátogtat és mozgatja a nyelvét...Pedig más szempontból mozgékony is ha kiengedem. Eddig begy gyulladásra gyanakodtam de nem tudom. Sajnos felénk az állatorvosok sem értenek nagyon a papagájokhoz akihez el tudnám vinni. Kérem írjanak valami véleményt. Előre is köszönöm.

Kedves FregO!

Lehetséges, hogy a begy eltömődött a sok takarmánytól és a beállt tartalom nem tud egyik irányba sem távozni, most viszont már akadályozza a légzést is.
Megpróbálhatja kimasszálni finoman a begy tartalmát, esetleg időnként kis vízzel kínálhatja. A masszálás közben fejjel lefelé is tarthatja a madarat a gravitációs erő így kihasználható.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia