Jelenlegi hely

Nagy sándor papagáj

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Ma reggel arra ébredtünk, hogy a papagájom furcsán veszi a levegőt és nagyon megijedtünk. Olyan szörcsögő hangot adott ki levegővétel közben, mint amikor valaki nagyon meg van fázva, vagy mintha fulladozna. Közben folyamatosan tüsszögött és a karmaival vakarta az orrnyílásait. Körülbelül 10 perc után a hangos levegővétel megszűnt, viszont a tüsszögés maradt, aztán 1-2 óra múlva azt is abbahagyta, és most olyan, mintha semmi baja nem lenne, ugyanúgy tollászkodik, eszik és játszik, ahogy szokott. Mi lehetett a baja?

Tisztelt Doktornő!

Azóta kétszer megismétlődött, egyszer még aznap este, azután hajnalban 2 órakor kezdett el nehezen lélegezni, köhögni/tüsszögni, körülbelül negyed óra után újra elmúlt, most látszólag megint jól van. Nem tudom mi lehet a baj, de nagyon ijesztő amikor rájön ez a dolog. Egyébként 12 éves és még sohasem volt beteg.

Kedves Niki!

Lehetséges, hogy egy táplálék darabka a légutak környékére, esetleg az orrnyílásba került. Ennek irritáló hatása okozhatja a hirtelen nehéz légzést, tüsszögést. Érdemes lehet megmutatni a madarat állatorvosuknak, de feltehetően spontán is megoldódhat a helyzet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

Igen, már 2 napja nincs semmi baja, szerencsére magától jól lett.
Köszönöm a válaszát.
Üdv.: Balogh Nikoletta

Kedves Nikoletta!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia