Jelenlegi hely

idos tacsko kutyus ivartalanitasa

Fórum: 

Kedves Patricia!

Edesanyamek 9 eves szalkas szoru torpe tacsko kutyusanak 5 eves koraban voltak kiskutyai, azota az evek soran kialakult nala az also 4 emlojen egy-egy daganat szeru csomo. Az egyik csomo mostanra kisebb dio nagysagura duzzadt. A helyi allatorvos evente megvizsgalta es azzal nyugtatta a szuleimet, hogy csak a tejmirigyek vannak megduzzadva.
En viszont szeretnem biztosan tudni, hogy a kutyus egeszseges es legalabb 100 evig fog meg elni. :) Dorka kutya termeszetesen moho es tulsulyos, mivel o a szuleim szeme fenye es csak nehezen tudjak dietara fogni.

Szeretnem megkerdezni, hogy ezeket a daganatokat erdemes-e mutetileg eltavolitani, biztonsagos-e ebben a korban az altatas, erdemes-e ivartalanitassal egybekotni a beavatkozast, lehet-e egyaltalan a kettot osszevonni?
Ha lehetseges egyaltalan ilyen tavolrol az ebbel talakozas nelkul ilyent, akkor hozzavetoleg milyen koltsegekkel jar egy ilyen mutet?

Elore is koszonom a valaszt,

Pality Kriszta

Kedves Kriszta!

Én azt javasolnám, hogy két lépcsőben lenne érdemes műtétnek alávetni Dorkát. Az emlődaganatok mindig hormonfüggő képletek. Elsőnek tehát talán az ivartalanítást javasolnám, bár jó volna ha fogyna a kutyus a műtét előtt.
Az ivartalanítás után egy hónappal meg lehet csinálni a daganatok eltávolítását is. Ha sikerül akkor az egyik oldali daganatokat az ivartalanítással egy időben meg lehet próbálni kivenni, de egyszerre azért nem lenne jó ötlet mind a két oldalt operálni, mert nem biztos, hogy elegendő bőrszövet marad a varráshoz.
Az árakkal kapcsolatban az a legjobb javaslatom, hogy egyeztessenek orvosukkal, hiszen rendelőnként változhatnak a tarifák. Egy érdeklődésből baj még nem lehet és biztosan felvilágosítással tud szolgálni a kolléga.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia