Jelenlegi hely

Hullámos papgáj tüsszög, hány, sipol a lélegzete

Fórum: 

Tisztelt doktor nő!

Fogadja mély tiszteletemet az önzetlen segítségnyújtásért, amit a fórumban nyújt!
Elolvastam a hullámos papagájokkal kapcsolatos kérdéseket, és hasonlóval nem találkoztam, ezért engedje meg, hogy ez úton kérdezzek.

3 éve vettünk két hullámos papagájt. Amelyikből a lány nagyon aluszékony volt. Majd megrántotta a lábát valamiben ezért 2-3 napig egyik lábára nem tudott ráállni, mindig felhúzva tartotta, C alakban a lábujjait. Hívtunk állatorvost. Adott egy injekciós fecskendőben gyulladáscsökkentőt és valami nagyon szuper vitamint, de a nevüket nem mondta el, ezt tettük az ivóvizükbe. Egy hétig kezeltük, amikor is a fiú egyre jobban tüsszögött. A lány lába rendbe jött.
Azt mondta az állatorvos, hogy parazitái vannak a lánynak, és emiatt álmos.
A fiú tüsszögése miatt enrofloxacint adtunk neki. Ezt már én vásároltam meg és adtam neki saját elhatározásból. (Kárpátalján beszerezhető minden állatorvosi gyógyszer vény nélkül.) 10 %-os Enrofloxícint adtam 100 ml-hez 0,4 ml-ert téve. Úgy számoltam, hogy egy 40 grammos hullámos papagáj ha 25 cseppet iszik naponta, akkor kb. megfelelő a testtömegkilógrammonkénti adagja.

A tüsszögés kicsit csillapodott. Akartam egy nap pihenőt tartani, majd adni a féreghajtót, Levamizolt. Viszont 2 nap pihenő lett a dologból, amikor is a lány papagáj este meghalt. Kb. 1 órát küzdött. A kalitka alján (ami 40 cm × 100 cm alapterületű) először sétált megvakulva, nekiment a tárgyaknak stb. Nem fogadott el vizet, nem menekült, ha meg akartuk érinteni. Majd nagy szárnycsapásokkal kimúlt. - Rettenetesen sajnáltuk.

Másnap ugyanolyan szabályos lutinó színű fiatal nőstényt vettünk a fiú mellé, hogy ne legyen szomorú, mert hívta a párját folyamatosan. Felismerte, hogy nem ugyanaz.

(A kérdést itt szeretném feltenni:)
Viszont a fiú betegsége egyre rosszabb. Egyre többet tüsszög. 5-8 tüsszentést csinál folyamatosan, aztán öklendezik és hány. Van, hogy csak 2-3 tüsszentés, akkor nincs hányás. Naponta többször van ilyen hányásos tüsszögésrohama. Ilyenkor felborzolja a tollát, és jól összerázza. Ez a tollfelborzolás, majd összerázás, lelapítás tüsszentéstől függetlenül is van. Nagyon sokat vakarózik. Ha hevesebben kezd lélegezni, akkor sípoló hangot ad ki, ez nem volt korábban. Étvágya van. Széklete normális. Külső testi elváltozás nincs rajta. Az utóbbi hónapokban észrevettük, hogy nagyon kifárad, ha kiengedjük repülni, szinte leesik, majd pihen és úgy tud csak tovább repülni. Ezért kerüli is már a kinti repülést.
Próbáltuk infralámpázni, attól borzalmas stresszes lesz, szárnyát széttartja, mintha nagyon melege lenne, pedig kb 80 cm-re van a lámpa, és fél perc alatt már azt szimulálja (?) hogy melege van.
Az új párja is elkezdte a tüsszögést (2 nap után), de nem olyan intenzíven.
A lakásban 24 fok meleg van, huzatban egyáltalán nincs, szellőztetés idejére sem.

Mit tehetünk a papogájunkkal még? Újabb Enrofloxacin kúrát? Esetleg más antibiotikumot? Kérem, hogy a dózisát is legyen szíves leírni a gyógyszernek, mert minden beszerezhető, csak szakértelem és normális leírás nincs hozzá itt Kárpátalján.

Hálás köszönettel, Róbert

Kedves Róbert!

Az orrnyílások környékén atka jelenlétét sejtem, ami okozhat ingert a tüsszögéshez. A hányás inkább a megerőltetés következményének tudom be. Az atkák ellen javaslom kipróbálni az SH-Ivermektin light spot on készítményt, amit a tarkó bőrére kell cseppenteni felrázást követően.
Az enrofloxacin kúrát újra kezdhetik, mert egy gyengült légútnál könnyen kialakulhatnak felülfertőzések.
Végül nem kizárt a légzsák mycosis sem, ami a légzsákok gombás fertőzését jelentik. Ennek megállapításához azonban szükséges egy röntgen felvétel.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves doktornő!

A tanácsai alapján járunk el. A tüsszögő papagájt elkülönítettük egy kisebb kalitkába, és sós vizes inhalálást kapott. Attól csökkentek a tüsszögési ingerei. A további dolgokat a leírtak alapján végezzük.

A légzsák mycosis röntgenvizsgálatára sajnos Kárpátalján nincs mód. Könnyen előfordulhat a gombás fertőzés, mert többször vettünk már Kárpátalján penészes magot, ami csak felbontás után derült ki, hogy penészes. Ezeket igyekeztünk kidobni, de előfordulhatott, hogy kapott belőle.

Amennyiben feltételezhető, hogy a papogájunk szenved légzsák mycosis-ban, akkor mi a teendőnk vele?

Köszönettel, Róbert

Kedves Róbert!

Sajnos légzsák mycosis esetén elég rossz esélyekkel indul a madárka a gyógyulás felé. Leginkább amphotericin B hatóanyaggal igyekszünk az ilyen betegeket kezelni, de sajnos meglehetősen két esélyes a kezelés kimenetele.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia