Jelenlegi hely

Baromfi

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Pár nappal ezelőtt észrevettem az egyik baromfi állományom kakasán (1,5 éves), hogy egy furcsa, körülbelül 3 dió méretű daganat volt a hátán, majd át tapogattam és még találtam rajta kettő kisebbet. A viselkedésén semmi különöset nem tapasztaltam, minden nap rendesen vezeti a tyúkokat, hergeli is őket, semmi probléma nem volt tapasztalható rajta és a tyúkokon sem. Áttapogattam a tyúkjait is, mind a 15-őt, de egyiken se találtam ilyen csomókat. A kakast azóta már elkülönítettem a tyúkjaitól. A kérdésem az lenne önhők, hogy egy valami fertőző vírus és ha igen akkor hogyan lehet gyógyítani, valamint a tyúkok tojásait szabad fogyasztani ezek után esetleg a tyúkokat is?

Tisztelettel: F. Károly

Kedves Károly!

Leginkább helyi gyulladásokra, tályogokra tudok gondolni a leírás alapján, de mindenképpen javaslom, hogy mutassák meg a madarat állatorvosuknak. Ha tényleg csak tályog akkor azokat meg kell nyitni és ki kell fertőtleníteni.
A tyúkok tojásait véleményem szerint nyugodtan fogyaszthatják.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő! Kedves Patrícia!
Megmutattam azóta helyi állatorvosnak is a kakast, ő nagyon durva dolgot mondott, azt mondta, hogy Marek kór és az összes baromfit ami vele volt heteken belül vágjam le, a kakast pedig csak kutyával etessem meg. Én ezt nem akartam elhinni, mert ez egy igazi paraszt csirke, életerős állat az összes tyúkkal együtt, valamint olvastam már a Marek kórról, ezért átvittem a szomszéd városba lévő állatorvoshoz is megmutatni és ő szó szerint ugyan azt mondta amit maga. Megnyugtatott a válaszával, amit ezúton is köszönök, további azt is köszönöm, hogy ilyen készségesen segít már évek óta az állat tulajdonosoknak és a gazdáknak.
További szép napot kívánok önnek :)

Kedves Károly!

Örülök, hogy minden rendben van és köszönöm jó kívánságait.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Megszeretném kérdezni öntől hogy az egyik nap azt vetem észre hogy a bolti tarka tyúkok egymást véresre csipik,nagyon csunyán néznek ki szegények.Mi lehet ennek az oka meg szeretném kérdezni öntől hogy mit tegyek.A házi tyúkok pedig nem bántsák egymást és a boti tarkák erősen verekednek.

Kedves Ferenc!

Az agresszió oka lehet a zsúfolt tartás és ásványi anyag, vitamin hiány is. Nyilván az első esetre a nagyobb területen való elhelyezés, több ülőfa kialakítása. Az ásványi anyag hiányra multivitamin kiegészítést kell adni, például Vitaminas TT, Jolovit oldat stb.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Dr-nő! A tyúkjaimon érdekes betegséget vettem észre,a szájukban olyan lepedék van ami napról napra vastagodik,és már azt lehet mondani, hogy fulladoznak(13db-ból, 2db) Szeretném megkérdezni, hogy a Dr-nő mire gondol? Azt jelzem, hogy mikor etetek,nagyon sok vadgalamb van ami a vizükbe is beleiszik.Olyan mint a csecsemőknél a szájpenész,csak gyorsabb,és vastagodik.Kérem,ha segítene nagyon megköszönném.Füriné

Kedves Füriné!

Én egy Mycoplasma okozta gyulladásos betegségre gyanakszom, ami sajnos fertőző ezért a beteg állatokat minél hamarabb el kell különíteni a még egészségesektől. A kezelésre itatásos antibiotikumot javasolnék enrofloxacint, vagy más fluorokinolont. Ezt állatorvosának kell kiírni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Dr-nő! Nagyon szépen köszönöm,a tanácsot,ami nagyon sokat segített,és amit meg is fogadok.Mégegyszer köszönöm,Füriné

Kedves Füriné!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Nagyonszépen köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel:Ferenc

Kedves Ferenc!

Nagyon szívesen!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Megszeretném kérdezni hogy a gyöngyösöket Neostomosan oldattal ha lepermetezzük tetű ellen van - e élelmezési várakozási ideje ?? ha igen hány nap ?? Válaszát előre is köszönöm , Miskolcziné .

Kedves Miskolcziné!

Általában az átlagos 7 napot szoktuk mondani ilyen esetben.

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia

egy év körüli kendermagos kakaskám olyan tartást vesz fel mint amikor a fajdkakas dürrög. Kinyomja a, nyakát és a fejét egészen hátra hajtja , bzonytalan a járása. Kiváncsi lennék hogy mi lehet ez és mi a teendő?

Kedves Barna26K!

Vírusos agyhártya gyulladásra gyanakodnék. Kicsi az esélye a kakas túlélésének. Állatorvossal jó lenne felvenni a kapcsolatot, mert érdemes lenne laboratóriumi vizsgálatra mintát küldeni a többi baromfi biztonsága érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia