Jelenlegi hely

Tengerimalac halála

Fórum: 

Tisztelt Doktornő! A tengeri malacunkat 2 napja veszítettük el, néhány óra alatt. Ment a hasa legyengült állapotban találtam otthon, azonnal vittük egy állatorvoshoz ahol kapott infúzióoldatot, az orvos szerint 2-3 óra múlva jobban kellett volna lennie, de még aznap este elhunyt. A probléma 3 hónappal ezelőtt kezdődött, nem volt egy hétig széklete ekkor kapott több injekciót, bélflórájára gyógyszert 3 nap,de a széklete azóta sem lett normális, lágy maradt. December óta nem ette a szénát, csak a zöldségeket, répa, alma uborka, ezáltal a foga is túlnőtt, amit 2 hete lecsippentettek, és akkor is kapott antibiotikumot, a hangulata jó volt addig a bizonyos estéig. Adtam neki friss füvet, azt volt hajlandó megenni, a végzetes nap előtt, az orvos szerint attól ment a hasa. Máskor is adtunk neki rendszeresen nem okozott gondot nála. Gyötőr a lelkiismeret, hogy lehet megöltem a malacomat, a családom nyugtat, hogy valami bélproblémája lehetett azért változott meg december óta a széklete. Bocsánat, hogy ennyi sokat írtam, de nagyon nehéz ezt feldolgozni, 2,5 éves töltöttünk együtt. Köszönöm, hogy szánt rám egy kis időt s elolvassa soraimat.

Kedves Edit!

Nagyon sajnálom a malacka elvesztését.
Sajnos biztosat csak boncolás után lehetne mondani, ezért én is gyanúnak adhatok hangot. Magam is úgy gondolom, hogy a dolgok összefügghetnek és egyéb bélprobléma okozta a szelektív étvágyat, székrekedést, és végül a halált is. Én úgy gondolom, hogy az előzmények következtében meggyengült az emésztőrendszer védelmi vonala és emiatt hiába kapott már füvet korábban is, mégis ez váltotta ki az akut gyulladásos tüneteket. Emiatt azonban nem szabad, hogy lelkiismeret furdalása legyen a gazdinak, hiszen ezt nem láthatta előre.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen a válaszát, de nagyon rossz volt olvasni, hogy a fű okozhatta a halálát. A kérdésem, hogy egy ilyen akut bélgyulladásba ilyen gyorsan bele lehet halni, vagy lehetett egy alapbetegsége ami elkerülte a figyelmünket. köszönöm.

Kedves Edit!

A tengerimalac, nyúl, csincsilla, degu és más érzékeny emésztésű állatoknál bizony néhány óra alatt is bekövetkezhet a halál. Legtöbbször nem is a gyulladás, hanem a hirtelen hasmenés okozta kiszáradás, illetve sokk, a keringési rendszer összeomlása a halál oka. Ne vádolja magát, hiszen nem akart rosszat.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia