Jelenlegi hely

Sertés

Fórum: 

Üdvözlöm Dr.Nő

Van egy 40-50 kg körüli sertésem amit sajnos rühösen vettem(első vásárlásom) megkapta a kollégájától a vakcinát kezd elmúlni szépen a sebzés. Nagyon nehezen jöttem rá mit enne jobban a malac moslékot,vizesen takarmányt vagy szárazon , hosszú két hét alatt rájöttem és most már szépen megeszi a száraz takarmányát(Buza ,Kukorica,Lisztes korpa+fokhagymás savó, zöld illetve kenyér) amit kap de mégsem látok fejlődést. Netán tán nem tudja így látatlanba nincs valami belső probléma?

Előre is köszönöm

Tisztelettel Majoros Tibor

Kedves Tibor!

Javasolnék egy ismételt féreghajtást, mivel a bélben tartózkodó paraziták okozhatják, hogy nem fejlődik úgy a sertés, ahogy kellene.
Állatpatikában vásárolhat por alapú féreghajtót vény ellenében, amit takarmányba keverhet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt doktornő! 1 hete vásároltunk választási malacot, a súlya 15 kg volt, azóta nincs étvágya, nem eszik, sokat fogyott. A volt gazdája szerint, oltva volt. Mi lehet a baj?

Azóta sem javult a helyzet. Vizet ivott, de azt kihányta. A hasa is megy.

Kedves Epaska!

Bizonyára bakteriális jellegű bélgyulladásról van szó, aminek a kezeléséhez antibiotikumra lesz szükség. Ne várjanak, hanem azonnal hívják ki állatorvosukat a kezelés megkezdése érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! A malac szeme állandóan "csipás", kamillás füzettel szoktuk megtakarítani a szeme környékét. Ez lehet kötőhártya gyulladás? és ha igen, mi a teendő?

Főzettel*

Kedves Epaska!

Lehet kötőhártya gyulladás, de más felső légúti betegség szövődménye is. Kamillás öblögetéssel ártani nem fog, de ha 1 hét alatt nem gyógyul meg, akkor ki kell hívni állatorvosukat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Vettem 3 30 kg-os süldőt február 22-én. Nagyon jól fejkűlődnek, most kb. 65-70 kg-ak.Az szeretném megtudni, hogy mi lehet a probléma 3 disznókból 2 csak enni kel fel napközben sokszor nem fekszenek hanem széttett hátsó lábon űlnek. Evés közben toporognak a hátsó lábukra. Néha majdnem szátcsúszik a lába. Nem túl gyorsan nőnek? Kukorica-trikitálé darát kapnak koncretummal. Nem tudom izom, csont vagy ízületi probléma? Kapnak most már AP-17-et, darálok nekik tojáshéjat is. A mult héten kaptak D-vitamin injekciót Ki fogja ez bírni a hízlalást? Attól félek hogy mivel sokat fekszik az izomzat nem fejlődik.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tibor!

Ízületi gyulladás lehet a háttérben, ami növekedésnél előfordul. Lehet persze még bakteriális eredetű gyulladás is. Hívja ki állatorvosát, hogy az adjon gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapítót. Ha megkapják a sertések a kúrát, akkor nyomtalanul gyógyulhat a dolog.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

kb 40kg-os a malacom és tegnap reggel észrevettűk hogy az eggyik fűle bevan dagadva és leisvan konyulva neki. milehet a baja és mi a teendő.
előre is kőszőnőm a választ.

Kedves József!

Valószínűleg vérömleny van a malac fülében, amivel nem kell tenniük semmit. A puffadás le fog húzódni, de vele együtt a malac füle is egy kicsit össze fog töppedni. Baja tőle nem lesz.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

vetem 5kis malacot elsönek de nagyon vakaroznak csunya a böruk piros pontok vanak rajta sebesek vakaroznak a füle tövinél vastag szurkés barna var van az egyik nagyon levan fogyfa az lene a kérdésem hogy mivel kezeljem és hogyan és mijen szerel megmég azt szeretném kérdezni hogy meg le hete öket menteni lesze beloluk malac

Kedves Bogár!

Feltehetően a malacok a rühesek. A legjobb ha kihívja állatorvosát és az ad nekik egy-egy rüh ellenes injekciót, ami kiirtja a parazitát a bőrükről.
A már kialakult sebek azonban fertőtleníteni kell például emberi patikában kapható jódoldattal, betadinnal a sebek gyógyulásáig.
A rüh miatt a malacok helyén is nagy takarítást kell végezni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

vetem 2db 7 hetes malacokat most szombaton lesznek nálam 1 hete az lene a bajom velük hogy megy a hasuk kapnak buzát kukoricát árpát és tejporos tápot keverve ha nem higitom nekik anyira akor nem megy ugy a hasuk ha vizesebre keverem akor megy a hasuk és log a farkuk giliszta hajtot kaptak orvos által is meg por formájába is ugy hogy pontosan nem tudom mi lehet a baj mit csináljak velük

Kedves Bogár!

Érdemes lenne néhány napig csak árpát adni és természetes hasfogó gyanánt Farmatannin port keverni az ételükbe. Ha 4-5 nap múlva sincs javulás, akkor hívja ki orvosukat, mert antibiotikum injekcióra lesz szükség a kezeléshez.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

6 hónapos malacom és még csak 28 30 kg-os lehet hogy gilisztás ?

Kedves Bence!

Természetesen lehet, hogy férges. Állatpatikában vásárolhat féreghajtó port, vagy állatorvosával adathat injekciós készítményt is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
A következő a problémám! Van 2db 60-65kg kocám, az egyik kocámanak 2 napja elkezdett menni a hasa, sárga színű hasmenés, amit nap 4X is ürít. Ami feltűnt még hogy 1 hete több vizet isznak, és elég szúrós szagú a vizeletük. Takarmányon nem változtattam, amit kapnak az házi keverésű takarmány (3.2kg kukorica, 1,5kg borsó, 1,6kg árpa, 1,6kg búza, 1.6kg tritikalé, 0,5kg szotyi keverék 10kg takarmányban) napi 5kg takarmányt ettek meg ketten 7 liternyi moslékra higítva, az elmúlt napban kaptak kb 1kg-nyi takarmány répát. De már elötte kevesebbet ettek, fejlődésük kezdetektő fogva nem hinném hogy jó, mivel már 6 hónaposak elmúltak és amint írtam kb 65kg-osak. Fajtájuk magyar nagy fehér. Már teljesen elvagyok keseredve, mert mindent megpróbálok tenni értük és alig van fejlődés. 4 hónapja kaptak féreghajtást de a farkuk azóta sem kunkorodik. Mi lehet a baj mit tegyek? Az itteni állat orvos félvállról kezeli a dolgokat, hívom de azt mondja ha rosszabúl lesznek hívjam újra.

Kedves Zovik88!

Most már hívhatja az állatorvosát, hogy baj van, mert itt a hasmenés. Mindenképp antibiotikum kúra kell, és ha túl vannak rajta, akkor ismételt féreghajtás. Vitamin feltöltés is kellene, például Jolovit, vagy Vitaminas TT por.

Üdvözlettel. dr. Farkas Patrícia

Kedves Dr.nő!

Van nekem egy nagy fehér kocám ami ellőhasú és ha meglát vagy mozgást hall azonnal felugrik az olajtóra és visít , probálkoztam egy kicsit több takarmánnyal vagy az adott takarmány feljavításával lánccal de teljes elkeseredésemben még egy labdát is dobtam neki :D (de szétszedte és össze kellet kaparjam.....). A kérdésem az lenne hogy tud-e őn valami megoldást hogy ne ordibáljon egyfolytában mert én is és a szomszédok is megőrülnek.

Gondoltam hogy valami természetes nyugtatót adok neki de nem mertem döntést hozni amíg nem kérdezek. Vagy esetleg az ollal van baja? Próbálom a lehető legtisztábban tartani napi 1x takarítom mert nem a futtatóba ürít .
Előre is köszönöm üdv Majoros Tibor

Kedves Tibor!

Leginkább a környezet gazdagításával lehet a hasonló bajokat leküzdeni. Láncra akasztott kerékgumi és hasonlóak jók volnának. A nyugtatókat nem szívesen használjuk haszonállatnál. Sajnos vannak olyan természetű állatok, akiken nem sokat lehet segíteni. Talán érdemes elgondolkodni a cseréjén.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia