Jelenlegi hely

Nimfa papagály - láb sérülés/bénulás?

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Adott egy kb. 8-10 hónapos fiú nimfa. Párban tartjuk, méretes kalitban. Mag keveréken és bőséges zöld táplálékon (tyúkhúr, mángold, kelbimbó levél "bio" saját kerti, nem vegyszerezett) élnek. Sajt-tojás nem fogy el, alig-alig kapnak.
Még fióka korában eltört a szárnya,rosszul gyógyult ezért ügyetlenül repül, rendszeresen rosszul száll le, nekimegy az ablaknak. (vásárláskor nem látszott, csak később, orvos látta, de már nem volt mit tenni. Egyébként is álmos, gubbasztós szegénykém mindig, nem egy vidám jószág)
MA délelőtt reptetéskor csak üldögélt gubbasztós pózban, vissza akartam tenni a kaltiba. Amikor a hasa alá toltam a kezem egyszerűen hanyatt esett és a földön kötött ki. Azóta nem használja az egyik lábát, de olyan, mintha nem is érezné. Törés nem tapintható ki, de ahogy vizsgáltuk nem is húzta el, mintha nem tudná mozgatni. Csak ül a rúdon egy lábon és remeg. Nem tűnik mechanikai sérülésnek, balesetnek, olyan mintha nem is kapaszkodott volna és tényleg én löktem volna le az ágról ahol ült.
Adok neki: calciumot, ahogy előbb olvastam, akár B és A vitamint is ha használ.
Kérdés: mennyi idő alatt derül ki, hogy zúzódás, vagy bénulás? Ha bénulás kezelhető vajon?
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Lina!

Nagyjából 1,5 hét alatt látszania kell javulásnak, ha csak rándulás vagy lágyszöveti sérülés. Ha idegi eredetű bénulásos betegségről van szó, akkor ez az idő hónapokat is jelenthet. A fentiekben már ön is írta és én is javaslom, hogy B1 vitamint mindenképpen kapjon a madár, mert az az idegműködésekhez nélkülözhetetlenül szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Csak el szeretném mondani, hogy jelentős javulást mutat a papcsi. Szorgalmasan kapja a B1 vitamint, és módjával adok Ca-ot is, de talán mégis zúzódása van a drágának.
2 napja látom, hogy le-le teszi a lábát, és ma már tényleg áll is rajta, bár még nem teljes súlyával.
Köszönöm a segítséget!

Üdv: Lina

Kedves Lina!

Nagyon szívesen! Örülök a javulásnak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia