Jelenlegi hely

szomorú hullámos papagáj

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Egy éve vettem egy hullámos papagájt, ami nagyon nehezen szelídül, semmi nem érdekli, és a kalitkáját is csak pár hete kezdte el felfedezni. Repülni nem tud rendesen, a kalitkából nem lehet kicsalogatni. Az elmúlt év legnagyobb részét ugyanazon a rúdon töltötte, azonban két-három hete észrevettem, hogy egy magasabban lévő rúdon (végre egy lábon), pár nap óta pedig a földön alszik, és néha napközben is ott üldögél. Nem látom, hogy kevesebbet enne, de sok kibontott magot találok az etetőjében, és elég sokat iszik. Zöldséget, gyümölcsöt nem tudok adni neki, ezeket sajnos éheztetés árán és trükkök ellenére sem hajlandó megenni. A széklete változó, csak az állandó, hogy minden nap van hasmenése. Időnként visszaöklendez pár magot, és elég sokszor erőlködik. Néha úgy tűnik, nincs semmi gond, máskor pedig baj van az egyensúlyával, nem tud megkapaszkodni a rúdon (a csőre és a kitartó szárnymunka sem segíti), és amikor leesik a földre, ott is marad. Szomorú és álmatag, amióta a földön üldögél, sokkal hosszabb a reakcióideje, és nem próbál megcsípni vagy menekülni, amikor megfogom, hogy kicseréjlem alatta a papírt.
Remélem, tudok tenni valamit érte, és még nem kell elbúcsúznom tőle. Ha a tünetekből lehet következtetni, kérem, írja meg, hogy milyen gyógyszerrel/módszerrel kezelhetem őt, bízom benne, hogy visszafordítható az állapota.

Segítségét előre is köszönöm:
Nárcisz

Kedves Nárcisz!

Több ok is lehetséges, de a begyhurut és egy krónikus bélgyulladás nagyon valószínű a leírása alapján. Egészen biztosat persze vizsgálat után, illetve a bélsár laboratóriumi vizsgálata után lehetne mondani. Ha van lehetősége orvoshoz vinni, vagy ha mást nem, akkor széklet mintát vizsgálatra küldeni állatorvosán keresztül, akkor sokat lehetne előrelépni a biztos diagnózis felé.
Enélkül egy széles hatás spektrumú antibiotikumos kezelés javasolnék. A gyógyszer hatóanyaga enrofloxacin. Mivel antibiotikumról van szó ezért a kiíráshoz állatorvoshoz kell fordulni, mivel csak recept ellenében tudják majd odaadni a szert állatpatikában.
Ha kérdése lenne még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm a gyors válaszát, nagyon sokat segített. Remélem, a vizsgálat és kezelés után visszanyerheti eredeti állapotát. Most már csak azért aggódom, mert általában szomorú, és azt hiszem, unatkozik. Ha felépül, érdemes lenne beszerezni neki egy társat? El tud fogadni egy tojót ennyi idő után?
Még egyszer köszönöm a segítségét.

Üdvözlettel:
Nárcisz

Kedves Nárcisz!

Mindenképpen érdemes megpróbálni egy társ beszerzését a papagáj mellé. Arra vonatkozóan nehéz mit mondani, hogy meg fogja-e szokni új párját, de erre minden esély megvan.
Csak arra vigyázzanak, hogy amennyiben a vizsgálatok sokáig életben maradó kórokozót tenyésztenek ki a bélsárból, akkor feltétlenül tartsák be azt a várakozási időt, ami a kórokozó elpusztulásáig szükséges, nehogy fertőzést okozzon az új madárnál is.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia