Jelenlegi hely

Aranyhal

Fórum: 

Tisztelt Tanácsadó! Érdeklődni szeretnék, mi lehet az oka annak, hogy konzekvensen naponta egy aranyhalam, minden előjel nélkül megdöglik. Eddig összesen 5 "halottam" volt. Vizük tiszta,mindig klórmentesítve, levegőztető és szűrő folyamatosan működik, enni nem tápot, hanem szárított szúnyoglárvát és élő, illetve szárított bolhát kapnak. Növény van nekik, egy Echinodorus Grossbeer. Az akváriumban (20 l) él még két algaevő, azok teljesen remekül vannak. Az elpusztult aranyhalak még a haláluk napján is rendesen esznek, úszkálnak, betegségnek semmi külső jele. Aztán hirtelen izgatottak lesznek, forogni kezdenek és már hassal felfelé közelítenek a víz felszínéhez. Ez rendkívül gyorsan történik, 2-3 perc alatt. A tetemek teljesen egészségesnek tűnnek, pikkelyeik nem matt fényűek, szemük színe csak elhomályosul..... Eddig 5 hal volt egyszerre a legtöbb, ami az akváriumban egyszerre volt. A halak 2-3 cm testhosszúak. Nem tudom, mit csinálok rosszul, hogy ők elpusztulnak. Van még 5 gőtém, ugyanakkor takarítom őket, mint a halakat (ez a hétvégi program 1-2 hetente, ahogy a víz megkívánja). A gőtéim teljesen jól vannak. Egyszerre érkeztek a halakkal, de természetesen külön akváriumban vannak. Kérem, adjon tanácsot, mit és hogyan csinálok rosszul és hogyan kerülhetném el? Tanácsát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Marianna

Elpusztult az utolsó aranyhalam.....mindössze annyi idő alatt, míg a gőtéknek kimentem a hűtőhöz a fagyasztott tubifexért, vágtam belőle két kockát, a többit visszatettem a hűtőbe.....Kész agyrém! De az algaevők jól vannak!

Kedves Marianna!

Szinte biztosan vírusos fertőzésről van szó, mely az aranyhalakhoz adaptálódott. Nagyon sajnálom a teljes állomány elvesztését, de sajnos ebben az esetben nem sok mindent lehetett volna tenni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! Csak azt nem értem, miért csak az aranyhalakra hatott a vírus...az algaevőkre miért nem?:( A kérdés merőben költői volt. Köszönettel: Mariann

Kedves Mariann!

Nem olyan meglepő, ha egy vírus, csak egy bizonyos fajtára hat, mivel a vírusok sajátossága, hogy fajtához is adaptálódhatnak, vagyis csak egy bizonyosat betegítenek meg.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia