Jelenlegi hely

Korai kölyök elhullás

Fórum: 

Kedves Doktornő!
Kutya tenyésztéssel foglalkozom, már huszon éve. Mindig azt gondolom hogy nekem már nincs új a nap alatt. Most a következővel találtam magam szembe.
Chihuahua tenyészetem van, valamint mopszok és nápolyi masztiffok is.
Nem túl nagy létszámban, nagy szeretetben éldegélünk. Egyszerre általában egy egy alom van, hol ilyen hol olyan.
Most azon ritka eset van hogy egyszerre szül a három csivim és három mopszom.Jelenleg a legidősebb csapat három hetes, mopszok, kicsit kisebb a többi. Az egyik csivi alomban néhány napja tragikus gyorsasággal tört ki valami baj. Tejesem szép erős, kövér kölykök elkezdtek sírni, olyan hangon mintha fáztak volna, majd 48 órán belül elpusztultak. Ezzel párhuzamosan a másik csivi alomban négyből két kicsinél súlyos epilepsziás rohamok jelentkeztek és néhány nap alatt nagyon vissza maradtak a fejlődésben és soványak. A mopszoknál a legidősebb alomban négyből kettő rendben van kettő erősen vissza maradt és az egyiknél szintén súlyos epilepsziás rohamot láttam. A másik két mopsznál egyenlőre nem történt semmi, de megjegyzem hogy nem tetszik a fejlődésük, olyan mintha alul tápláltak lennének.
Ez az epilepsziás tünet már volt nálam, úgy két három éve, akkor is almon belül is volt aki beteg volt volt aki nem, majd négy öt hetes korra ahogy jött úgy megszűnt. Halál eset akkor nem volt. Azután ugyan azok a szukák ugyan olyan körülmények között egészséges almokat neveltek. Majd most újra... Saját kanom van csivi meg mopsz is nem fedezek kifelé velük, tanácstalan vagyok hogy mi okozza, olyan kórokozó ami egyszer van egyszer nincs.
Valamint a masztinoknál nem tudom hogy összefüggésben lehet e de az utóbbi években öt hat hetes korig semmire nem mennek a kölykök olyanok nint aki nem kap rendesen enni, kicsik, csököttek akármit csinálok. Aztán hét nyolc hetes korra kiiperednek, és olyanok mint az álom.
Kérem szíves válaszát, mit tud tanácsolni!
Tisztelettel Zita

Kedves Zita!

Az ehhez hasonló esetekben a legjobb mindig egy boncolást kérni és még jobb ha bakteriológiai és virológiai labor vizsgálatot is kérnek. A leírás alapján nekem az a véleményem, hogy inkább bakteriális fertőzés (elsősorban Clostridium, vagy E. coli) okozta bántalomról van szó. Azért valószínűbb, mert általában ha vírusos betegség üti fel a fejét az alomban akkor ott minden egyed fertőződik, míg gyakran a bakteriális esetében csak egy-egy, sokszor a legdundibb, kiemelkedően jó étvágyú kicsik esnek áldozatul. Ha a baktériumok toxinjai felszívódnak a vérkeringésbe akkor idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak, ami magyarázza az epilepsziaszerű rohamokat. Mivel különféle fajtájú kutyusokon jelentek meg a tünetek, ezért nem hiszem, hogy veleszületett elváltozásról lenne szó.
Mind a kettő korábban említett bakteriális kórokozó környezeti fertőzésként jelenik meg, tehát valószínűleg egyik alomról a másikig tudják vinni esetleg cipőtalpon, ruhán, kézen. A megoldás ilyen esetekben a környezet fokozott takarítása, fertőtlenítése. Feltehetően a korábbi elhullási hullám is ilyen környezeti fertőzésből eredhetett, amit aztán egy átfogó fertőtlenítéssel legyűrtek.
A masztiffoknál inkább egy örökletes emésztési rendellenességet gyanítok, mivel a javulás nagyjából a takarmányváltás idején kezdődik. Esetleg egyszer megpróbálkozhatna külső kannal fedeztetni, hogy az abból született kölyköknél is jelentkezik-e az életük korai szakaszában ez a csököttség.

Ha esetleg még volna kérdése tegye fel bátran!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia