Jelenlegi hely

Nimfa papagáj leesik

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
A segítségét szeretném kérni egy olyanban hogy a nimfa papagájom mostanában egyre többet kezdett el leesni a rúdrol. A kora olyan 7éves lehet. Nem tudom az okát miért esik le de egyszercsak elkezi leereszteni a fenekét mikor a rúdon ül és elkezd megilyedni csapkod minden felé rémülten és végül leesik majd lent elkezd járkálni körbe-körbe ugy mintha nem látna mármint az ételes táljába is csak ugy simán belesétál és hangosan fujtat persze az lehet a leesés miatt is félelem. Vitamint adok neki de ezen kívül nem tudok jobbat kitalálni. Sajnos Egerben élek ahol nincs sok papagájjal foglalkozó szakember vagy orvos(egysincs eddig) és ezért kérném a segítségét!:\
A válaszát előre is nagyonnagyon köszönöm! Üdvözlettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

Hasonló idegrendszeri tüneteket okozhat vírusos, vagy bakteriális fertőzés is. Ezek vagy a központi idegrendszert, vagy például a belső fület (egyensúlyozó szerv) támadják meg és okozhatják a tapasztaltakat.
A vírusos fertőzésekkel nem sokat lehet kezdeni. A vitamin adagolással lehet segíteni a saját immunrendszert, hogy leküzdje a betegséget. Természetesen a karantént, tehát másik madártól való térbeli elkülönítést tartani kell ilyenkor.
A bakteriális fertőzésnél antibiotikum kúrát meg lehet kezdeni. Széles hatásspektrumú antibiotikumot ajánlanék folyadék formájában. Ilyen az enrofloxacin. Vényköteles készítmény ezért a kiírása érdekében állatorvoshoz kell fordulni. Létezik 50 ml-s kis kiszerelés is, amiből az ivóvízbe lehet tenni a gyógyszert. A kezelést legalább 6 napig folytatni kell.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Azt esetleg meglehet kérdezni hogy tudnám kiszűrni hogy melyik? Vagy a Gyógyszert azt lehet adni neki ugy hogy esetleg ne legyen belőle következménye ha esetleg lenne?

Kedves Vitus!

Kiszűrni otthon nem nagyon tudja, hogy melyikről van szó, mivel laborvizsgálat tud biztos diagnózisra vezetni. A gyógyszert viszont megpróbálhatja adagolni, de mindenképpen a korábban leírt ideig adni kell, ha egyszer elkezdik. 0,3 ml-t kell szájon át a madárkának adni!
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Egy olyan történt azóta hogy leesni nem esik le mármint eddig egyikünk se látta (tesómmal figyeljük) és pedig folyamatosan figyeljük kivéve este. Jóval bágyadtabb lett most ugy nagyon sokat is alszik illetve megy a hasa. Enni meg inni rednesen iszik meg eszik, az antibiotikumot 3 napja szedi mellé egy ilyen vitaminos port kap az ételébe. Esetleg lehet így a bágyadsággal és a hasmenéssel kezdeni valamit vagy az így az antibiotikum hatása?

Kedves Vitus!

Lehet az antibiotikum hatása is elsősorban a hasmenés, de lehet, hogy tőle független. A gyógyszerezés folytassák a megbeszélt ideig, de esetleg reszelhetnek egy kis széntablettát például gyümölcsre, ami segít megfogni a hasmenést.
Késhegynyi mennyiség elég lesz neki.
Boldog Karácsonyt Kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm a segítségét eddig már egy kicsit vidámabb hála.:) Kellemes ünnepeket kívánok és nagyon köszönöm.!:)

Kedves Vitust!

Örülök, hogy jobban vannak és én is boldog és jó egészségben töltött új évet kívánok önöknek!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia