Jelenlegi hely

bullterrier bőrgyulladás

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
1,5 éves bullterrierem kb. 3 hónapja a fején megjelentek apró kiütés szerű pontok, amik nagyon viszkettek neki, már sebesre vakarta. Aztán az oldalán is kezdtek megjelenni ezek a piros pöttyök, illetve szőrhiányos lett ezeken a területeken. Elvittük orvoshoz, aki anjekcióba adott neki antibiotikumot, illetve Cifran tablettát. Ezek nem használtak. Mivel nagyon viszketett a feje, erre Pimafucin kenőcsöt kaptunk, ami szintén nem volt igazán jó. Közben kenegettük a sebeit betadin kenőccsel is, ami a sebeket elmulasztotta. 3 naponta lefürdettem Nizoral samponnal, és fürdés után Taktik oldattal dörzsöltem be a szőrhiányos piros területet. A kaparék eredménye némi gomba, atka nincs, viszont a doktor szerint az nem viszkedhet, úgyhogy arra kaptunk egy másik fajta sampont is, ami gyulladás csökkentő, éy nyugtatja bőrt. Ezek mellet még homeopásiás tablettába sulfurt. Néha úgy látom, mintha javulna, néha pedig még több kiütés lesz rajta. Jelenleg birkahús- rizs diétán tartom a kutyát kb. 3 napja. Egy kicsit kezdek tanácstalan lenni, és a doktor sem tud bíztoat mondani. Ön szerint mi lehet még megoldás? Vérvételből ki lehet valamit mutatni, vagy felesleges vizsgálat lenne? Válaszát, ötletét előre is köszönöm.
Tisztelettel: BartosM

Kedves BartosM!

A leírt helyeken megindult szőrhullás és bőrgyulladás nem tipikus megjelenésű. Bár a kaparék nem mutatott ki atkás fertőzést én mégis azt javasolnám, hogy atkairtós spot on készítményt csepegtessenek a kutyus bőrére (de csak az egészséges területekre), ha másért nem akkor fertőzés megelőzésére. Ezeket a szereket állatpatikában tudják megvásárolni.
Allergiás jellegű bőrtüneteket okozhat akár a bűzmirigy gyulladása is, ezért a mirigy kinyomása, tisztítása minden bőrgyulladás esetén ajánlott.
Allergia kimutatására vérvizsgálat szükséges, mivel a kutyusnak nem nyári, vagy tavaszi időszakban jelentkeztek a tünetei ezért inkább aszezonális allergének tesztelését javasolnám. Ha bebizonyosodik az allergia, akkor egyrészt a környezeti, vagy táplálék allergén felszámolásával érhetnek el javulást, illetve szükséges lehet szteroid tartalmú gyógyszer adagolása is.
Létezik egyébként olyan állatgyógyászati szteroidos spray is, amit naponta csak egyszer kell a viszkető bőrfelületre fújni és segít megakadályozni, hogy a kutyus újra és újra elkaparja a bőrét, ezzel újabb gyulladásokat idézzen elő.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves BartosM!

Nagyon sajnálom a kis bullt! Már csak azért is, mert én 3 éve szenvedek hasonló problémával a saját bullomnál. Regényt tudnék írni a kálváriánkról. Mindent kipróbáltunk, beadtunk, időlegesen (amíg a szer hatott) javult az állapot, de ennyi. 3 hónapja már temetni készültem, mert annyira rossz állapotban volt a szőre, bőre, meg sajnos már a kutyus is szenvedett. Ami viszont segített és ennek köszönhetően megint az a hihetetlen jószág lett, akin reggeltő estig csak nevetni lehet: CONVENIA. Nem tudom, h mi lesz a vége, állandóan, kb 2 havonta élete végéig kell-e oltanom?!?!? ha egyáltalán lehet ezt?!?!? Hosszútávú tapasztalatom nincs a szerrel. Az biztos, h előtte semmi sem segített így, ilyen hosszú ideig. Most jól van, és ezt próbálom tartani, amíg a lehetőségek engedik. Remélem, hamarosan rendbe jön a kis energiabomba Önnél is!

Üdv: bara

Kedves Bara!

Jó egészséget és további javulást kívánok. Ha jól értem konkrét diagnózis nem született az önök esetében sem. Tudom drasztikusan hangzik, de esetleg a bőrbiopszia vétel és annak szövettani vizsgálata még segíthet nyomra vezetni.
Az ön által említett szer vegyes fertőzéseknél nagyon jól szokott működni, bár ilyen esetekben ledinkább bakterilis fertőzésekről van szó. Azért tud sokáig hatni a szer, mert hosszú a felezési ideje, amíg kiürül a szervezetből. Ha tényleg makacs bakteriális fertőzésről van szó, akkor az ismételt injekciózásokkal megvan annak az esélye, hogy teljesen sikerül eradikálni a kórokozót!
Kitartást és jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

6 éves szuka bullterrier (Lara) 5 hónappal ezelőtt a lába szárán jelentek meg gennyes szőrhiányos kiütések. Állatorvos ALPHA DERM oldat 100ml ajánlot, semmit nem használt Visszamentünk vitaminokat kapott meg megint sprét de diagnozist nem kaptunk. A kutya nem javult a kiütések felmentek a hátára, nyakára. Kétségbeesésünkben a gyógyteákban kerestük a megoldást. A zsúrló tea fűrdetö némi javulást mutatott. Egy másik orvos kivizsgálta miután vett mintát : A demodex atka által okozott demodicózis előfordulásának hátterében örökletes okok is közrejátszhatnak. A csökkent immunállapot hatására a szőrtüszőkben és faggyúmirigyekben élő demodex atkák elszaporodnak, és okozzák az elváltozásokat. Lokális formájánál csak a lábvégekre, az általánosnál az egész tesfelületre kiterjed a betegség. Szőrhiányos területek, esetenként gennyes, nedvedző, máskor pikkelyező a hámréteg. Amitráz hatóanyagtartalmú (Taktic) szerrel való fürösztéssel az elszaporodott atkák elpusztíthatóak, de a kialakulására való genetikai hajlam megmarad. Fűrdetőt ajánlotak 8héten keresztül, meg gyogyszeres kezelést. Miután magamtol olvastam utánna e betegségnek hogy örökletes hátterű a demodex atkák hogy a fürdető meg az antibiotikumos kezelés nem elég neki mert csak ideiglenesen mulasztja el az immunrendszert szeretném erősíteni de nem tudom hogy mivel vagy milyen vitaminnal tegyem ezt ez ugyben kérném segítségét.

Kedves Nelly!

A szőrtüszőatkával minden kutya fertőzött, már kölyökkorban az anyjuktól elkapják. Az, hogy tüneteket okoz-e, valóban genetikai hajlamtól, illetve legyengült immunrendszertől függhet. Az immunrendszer erősítése érdekében DMGuard, vagy Vetri DMG oldatot javasolnék.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia