Jelenlegi hely

Sorozatos elhullás

Fórum: 

Tisztelt Doktornő !

Hullámos papagájaim sorozatos elhullása miatt írok. 3 héttel ezelőtt kaptam egy hullámos papagáj párt. Egy tojót, illetve egy hímet. A tojó elhullása a legnagyobb valószínűség szerint dió okozta. Ezután eltüntettem minden olyan tényezőt a kalitka környezetéből (szobámból) mely megmérgezheti a történtek után a hímet. Jó ideig nem is történt probléma a hímmel és terveztem, hogy esetleg egy újabb tojót szereznék be neki (ugyanattól a kereskedőtől). Ez meg is történt és az összeeresztéssel sem volt probléma rövid időn belül egymáshoz bújtak ahogy az előző tojóval is tette. Pár napra rá már eltávolodtak egymástól és a hím kezdett kedvetlenné kissé elhízottnak látszani, de még volt benne életerő. Másnap már arra voltam figyelmes, hogy a tojóval egyáltalán nem foglalkozik, sőt csak ül a kalitka alján és gubbaszt, néha pislog, majd rá pár percre mikor már meg akartam vizsgálni csak szótlanul eldőlt és elpusztult. Az ő elhullását már nem tudtam mivel magyarázni, de forró vízzel alaposan átmostam a kalitkát és a tápot is kicseréltem, hogy a megmaradt tojóm ne jusson erre a sorsra. Vele egészen más volt a helyzet mint az előzőekkel. Repdesett csipogott(kellemes énekhangon) és jó étvágya is volt. Másnap hazatérve viszont újabb elpusztult madaram képe fogadott. Az itthon lévő elbeszélése szerint először furán ment, sántított az egyik lábára és egyik szárnyát is kinyújtva rendellenesen mozgatta és tollazata kissé felborzolva volt.

Mind a három madarat ugyanattól a kereskedőtől vettem. Mindhárman repdestek a kalitkán kívül is. Szobámban nincs mérgező növény, se huzat, az ablak előtt a sötétítő lehúzva.Nem tűnt fel h bármiféle fizikai sérülésük lett volna. Kalitkájuk mindig a lehető legtisztább volt, vizük is mindig friss volt.

Válaszát előre is köszönöm

Rácz Levente

Kedves Levente!

Én úgy gondolom, hogy már az első tojó halálát sem a dió okozta, hanem fertőző betegség lehet a háttérben. A tünetek gyors megjelenése, illetve lezajlása alapján első sorban vírusos eredetű betegségre gondolnék. Közelebbit nagyon nehéz mondani, mert a legtöbb madárbetegség tollborzolással, gubbasztással szokott kezdődni. Ha ilyen sorozatos elhullást tapasztalunk, akkor a boncolás mindig ajánlott. Tudom, nem könnyű a kedvencünk testét ilyen tortúrának kitenni, de a boncolás eredményéből esetleg következtetni lehet a kórfolyamat lezajlásának időbeni lefolyására, tehát arra, hogy a fertőzést az állatkereskedésből vitte haza, vagy otthon sikerült összeszedni egy kórokozót, például vadmadárral történt közvetlen, vagy közvetett érintkezés útján. Nyilván ha a kereskedésből származott a fertőzés, akkor szavatossági ügyről van szó és a madarak vételára visszaigényelhető.
Sajnos ezen a három madáron, már nem segíthetünk, de a következők fertőzését megelőzhetjük. A kalitkát és annak minden berendezését (etető- és itatótálat, ülőfát, tükröt, csengettyűt...stb.) le kell fertőtleníteni, ezzel megakadályozva a kórokozó túlélését és újabb madár fertőződését. Azt javaslom, hogy a következő párt egy másik kereskedőtől vásárolja.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia