Jelenlegi hely

Fedeztetés

Fórum: 

Érdeklődni szeretnék,hogy van egy 5éves fekete-fehér angol cocker spánielem és fedeztetni szeretném.Első kérdésem az lenne, hogy fedeztethetem-e többször is,különböző kan kutyákkal,ill.hogy 2kutyustól is megfoganhat-e??Csak mert van egy szintén fekete-fehér kan kutyus, de van egy arany színű is,és mindkettőre gondoltam.A fekete-fehér kan kutya 11éves ez problémát okozhat-e??Valamint a vérzés első napjától számítva a 9-15.napon befogadó képes a szuka??Előre is köszönöm válaszát.Daniella

Kedves Daniella!

Elméletben lehetséges, hogy két különböző kantól is vemhesüljön egy ivarzás alatt a szuka. Általában azért nem szokták így csinálni, mert így nem ítélhető meg, hogy a kanok mennyire jó utódokat tudnak hozni, ezáltal a tenyészértékük megítélése nehézségekbe ütközik. Az idősebb kanok esetében általában alacsonyabb a spermiumok száma és renyhébben is mozoghatnak, ezért lehetséges, hogy kisebb alomszámok születnek tőlük, tehát kisebb a termékenyítő képességük. Az első vércsepptől számítva valóban a 9-15. nap a legalkalmasabb a fedeztetésre.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm szépen a válaszát.Én is szegedi vagyok és a kérdésem még az lenne hogy fedeztetésre kanokat tud-e ajánlani?

Kedves Daniella!

Nagyon szívesen!
A kanok ügyében szerintem aszerint válogathat, hogy törzskönyves hímtől, esetleg tenyész vizsgával is rendelkezőtől szeretne utódokat, vagy ezek nem számítanak, csak egy küllemre tetsző kant választana. Ha az előbbi, akkor szegedi spániel tenyésztővel is felveheti kapcsolatot, például Dr. Szilágyi Judittal. Arról azért tudjon, hogy a fedeztetésért cserébe önnek fizetni kell a kan tulajdonosának.
Ha nem szükségesek a papírok, akkor feladhat akár egy hirdetést is valamelyik állatmagazinban.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia