Jelenlegi hely

Aranyhal - fekelyes seb

Fórum: 

Kedves Doktorno,

a mai napon 10 nap utan elpusztult az elso aranyhalunk. Egy korulbelul 6-7 centis aranyhalrol van szo, amit egy ujonnan vasarolt 19l-es szuro-es levegobrendezessel ellatott akvariumba helyeztunk (Fluval Chi II). A vizet az akvariumhoz adott keszitmenyekkel kondicionaltuk a csomagolason eloirt modon:

http://www.fluvalaquatics.com/ca/product/A8340-water-conditioner/#.U8-lW...

http://www.fluvalaquatics.com/ca/product/A8346-biological-enhancer/#.U8-...

Bar nem teszteltuk a viznek semmilyen erteket es nem zajlott le egy teljes akvariumi ciklus mielott elhelyeztuk volna benne az allatot, de tobbfele informaciot olvastam errol, egyik oldalon megerositve masikon cafolva ennek fontossagat. Az aranyhal mindenesetre nagyon aktivnak es boldognak tunt meg a tunetek megjelenesenek kezdeten is.

Korulbelul 4-5 napja egy piros foltot fedeztunk fel az elso uszojan, amit feltunoen nem is hasznalt. Ez 1 napon belul be is dagadt es elfeheredett a szele, ekkor vettunk az allatkereskedesben egy itt kaphato bakterium olo keszitmenyt, amit szinten a dobozon leirtak alapjan adagoltuk a vizebe, napi 30%-os vizcsere mellett:

http://www.kingbritish.co.uk/products/aquarium/medicine/bacteria-control

Bar etvagya az utolso napig nem romlott, de lathatoan egyre kevesebbet mozgott az utolso ket napon es a bakterium olo keszitmeny hasznalatanak masnapjan mar egy fekelyes nyilt seb tatongott az oldalan, ami annyira elhatalmosodott, hogy ebbe bele is pusztult. Szomoruak vagyunk es elsosorban azt szeretnem kideriteni mit csinalhattunk rosszul, hogy ne kovessuk el meg egyszer ugyanezt a hibat.

Valaszat elore is koszonom!

Kedves Vjanosi!

Lehetséges, hogy egy akváriumi berendezési tárgyba beütötte magát a halacska, vagy a sérülést/fertőzést, már a kereskedésből hozta. Ne keseredjenek el. A leírtak alapján mindent jól csináltak. Egy fertőtlenítés és vízcsere után nyugodtan tegyenek az akváriumba új halat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia