Jelenlegi hely

Tengerimalac bőrbetegség

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!

Két hete vettünk egy kereskedésből egy tengerimalacot. Amikor meghoztuk, egy sebet tapintottunk ki a hátán, így elvittük állatorvoshoz.
Kapott atka ellen cseppet, illetve azt az utasítást kaptuk, hogy egy hét múlva vigyük vissza.

A csepp sajnos nem hatott, a seb nem gyógyult be, és az orrára is ráterjedt a betegség. Visszavittük az orvoshoz, ahol Bactroban kenőcs lett felírva a malacnak.
Sajnos ettől a kenőcstől csak rosszabb lett szegény állat állapota, valahányszor bekenjünk a kenőccsel, mindannyiszor kivéreznek a sebek az állaton, és csak sír szegény.
Eleinte még egy pici seb volt, mostanra pedig már a teljes szőre kihullott az állatnak az orrán, és a hátán is egyre jobban nő a seb. A fülére is ráterjedt a betegség mára.
Kérem legyen szíves tanácsot adni arról, hogy folyatassuk-e a jelenlegi Bactroban kenőccsel való kezelést.

Képek az állat sebeiről:
Fej: http://i.imgur.com/cx0Yd.jpg
Hát: http://i.imgur.com/FeFfv.jpg

(A bőrétől eltekintve a malac egészséges, aktív, sokat eszik, és a széklete is normális. Tápként Versele-Laga Cavia Complete-et kap, illetve korlátlan mennyiségű szénát. A malac jelenleg karanténban van.)

Válaszát előre is köszönjük,
Zalatnai Csongor és Bertalan Renáta

Kedves Csongor és Renáta!

Szakmailag természetesen az lenne a legjobb, ha orvosuk venne egy bőrkaparék mintát, amit laborvizsgálatra lehet küldeni és az egyértelműen megmondaná, hogy külső élősködő, baktérium, vagy esetleg gombás fertőzés okozza a tüneteket.
Én a képek alapján, illetve abból az adatból, hogy Bactrobanra (ami antibiotikumos, így gennykeltő baktériumok okozta fertőzések ellen jó) rosszabbodott a malac állapota, gombás fertőzésre gyanakodok.
Ilyen esetben a sebek széli részein le kell picit nyírni a szőrt (mivel a gomba a sebszélen van a legnagyobb számba), majd jódoldattal (betadin) alaposan le kell fertőtleníteni a területet (ez szárít is, ami a gombák fejlődéséhez szükséges vizet elvéve önmagában megállíthatja, vagy lassíthatja a terjedést). A fertőtlenítés után pedig gomba ellenes kenőccsel kell bekenni a sebeket, mint például az emberi Canesten kenőcs.
Ezt a fertőtlenítős Canestenes kezelést legalább 14 napig kell alkalmazni, nehogy a malacka visszaessen a korán abbahagyott kezelés miatt.
Amíg tart a kúra addig érdemes lenne minden alomanyagot kivenni a tartási helyről, illetve azt is alaposan kifertőtleníteni, mivel a gomba megbújhat a környezetben is, az alomanyagok pedig a sebbe ragadva irritációt okozhatnak.
A terápia kiegészítésének pedig multivitamin, de legalább is C-vitamin cseppeket érdemes adagolni a malacnak. Ezeket legjobb kedvenc falatkáira cseppenteni, mint például egy uborka, amit gyorsan megeszik. Ezt azért is ajánlom, mert a gomba elsősorban gyengébb ellenálló képességű malacokon szokott megbetegedést okozni.
Jobbulást kívánok és ha kérdésük lenne még, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Petra1107 képe

A tengerimalacomon először sebek jelentek meg(de az a társ miatt lehet)miután elmúlt azt hittük minden rendben van de észrevettük hogy sok helyen nincsen szőre :((( megfürdettük hátha azzal lejön ha valami bőrbetegség(jan.16-án Szerdán) de én úgy veszem észre nem javult a hasán,lábán,nyakán alig van szőr :(((( mi lehet a baja (nem sokára rakok fel képeket)

Kedves Petra!

Több oka is lehet a szőrhullásnak, melyek közül a leggyakrobbik a külső élősködők jelenléte, illetve a bőr gombás fertőzése.
Az első esetében főleg atkákra kell gondolni, de ilyen esetben gyakori a bőr korpázása is. Ennek kezelésére ivermektin tartalmú cseppeket szoktunk alkalmazni, melyeket a tarkó bőrére kell heti egyszer cseppenteni.
A gombásság esetén sokszor csak a körkörösen terjedő kopaszság, illetve a vakarózás figyelhető meg. Ilyenkor a szőrhiányos területek jódoldatos fertőtlenítése után gombaölő kenőcsök használatát javasoljuk, mint amilyen az emberi Canesten kenőcs is. Ezzel naponta kétszer, legalább 14 napon át kell kezelni a malacot és kiegészítésnek multivitamin cseppeket érdemes adagolni.
Mivel jelentős eltérés van a két kezelés között, ezért szakmailag az lenne a legjobb, ha megvizsgáltatnák a malacot állatorvosukkal. A baj felderítéséig azonban továbbra is érdemes elkülöníteni a malackákat, mivel mind a két betegség fertőző.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia Éva

Tisztelt Doktornő!
Köszönjük a tanácsot, mára a malac teljesen meggyógyult! Azóta sajnos kiderült, hogy terhes, és már vesztettünk el malacot szülés utáni vemhességi toxikózisban. Tudnánk valamit tenni az ellen, hogy ne érje ugyanez a sors ezt a malacot is?

Képek a volt sebes területekről:
http://i.imgur.com/WchPtht.jpg
http://i.imgur.com/0HjTB7u.jpg

Köszönettel,
Zalatnai Csongor és Bertalan Renáta

Kedves Csongor és Renáta!

Örülök, hogy a malacka ilyen szépen felgyógyult.
A vemhesség toxikózis elkerülésének legfontosabb alapköve, hogy ne legyen a malacka elhízva a fialás idejére. Ez azért fontos, mert fialáskor természetes körülmények között is étvágytalanabb lehet a malacka. Ha kövér, akkor megkezdődik persze egy erőteljes zsírbontás, ami a máj elzsírosodásához vezet elég rövid idő alatt. A bomlástermékek felszaporodása miatt további étvágytalanság jelentkezik, így a malac nem veszi fel a táplálékot, ami új energiát, ionokat és tápanyagokat juttatna a szervezetébe és így további bontási folyamatok indulnak meg, melyek ismét csak étvágytalanságot okoznak és ördögi körbe keveredik az állatka.
Természetesen ha fialás után 24 órával is tartós étvágytalanságot tapasztalnak akkor orvosi beavatkozással még menthető a helyzet. Cukros infúzió adagolása után az energia háztartás helyrebillenhet és így mesterségesen át lehet segíteni a krízisen.
A legfontosabb tehát, hogy ne legyen elhízlalva az állatka a vemhessége során. Csak a vehem utolsó harmadában nő meg az energiaigény, de az is csak nagyjából 20%-al, tehát az alap takarmányozásaon csak azért mert vemhes az állat nem kell változtatni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

SzTimea83 képe

Tisztelt Doktornő! Nekem van 3 tengerimalacom, az egyiknek nagyon csúnya a böre. Kihullott a szőre, állandóan vakarja, rágja magát, nagyon csúnya sebes. Olyan mintha nyílt seb lenne. Ugy vettem észre hogy a másik kettő is elkezdett vakarózni és az ugyanugy kezd kialakulni ez a sebesedés, Mindkét malac fehér szőrű, a harmadik rézvörös, nála még nem vettem észre semmit. Voltunk állatorvosnál, de nem igazán tudta megákllapítani, hogy mi a baja a malacnak. Kapott szurit meg krémet, de az utóbbitól nagyon visít, muszály voltam lemosni vízzel... :( nagyon aggódom......tehetetlennek érzem magam.Kérem segítsen! Üdv: Timi.

Kedves Timi!

A leírása alapján vagy rühességre, vagy gombás fertőzésre gyanakodnék. Az első kezelésének érdekében ivermektin tartalmú bőrre cseppenthető készítményt javasolnék, melyet állatpatikában tud megvásárolni. Ezt hetente egyszer kell becseppenteni 3 héten keresztül és fontos lenne az alomcsere és nagyon alapos fertőtlenítés a malacok helyén.
A második eshetőségnél gombaölő krémet javasolnék, például emberi Canestent.
Én inkább a rühességre gyanakszom, ezért elsőnek ennek kezelését javasolnám.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Szia nekem is ugyan ez a probléma a malacommal. Ha lenyalja a krémet, akkor lesz valami baja tőle illetve be kell kötni a sebet, hogy ezt megakadályozzuk? Illetve a Canesten belemehet a sebbe?

Kedves Miki!

Az ivermektin cseppből a tarkó bőrére kell egy cseppet tenni hetente egyszer 3-4 héten keresztül.
Nyílt sebbe a Canesten ne kerüljön, azt inkább betadinnal kell fertőtleníteni és a környéket kell kezelni Canestennel. Nem jó ha szájon át bekerül a kenőcs a szervezetbe, mert a májat megterheli ezért a kezelés után érdemes 10-15 percig tartani a malacot és megakadályozni a seb nyalogatását.
Ha nyílt seb van én azért biztosabbnak tartom az orvosi vizsgálatot, nehogy fertőzéses problémák is fellépjenek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!:) Van 3 kismacskám és az anyukájuk bolhás lett sajnos, a kicsiken még nem láttam egyet sem de megelőzés képpen lehet őket fürdetni? :o még csak 1 hónaposak :/

Kedves Alexandra!

Csak tiszta vízzel fürösztheti a kicsiket. 8 hetes kor felett használhat élősködő elleni sampont és bőrre cseppenthető szereket.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő Eddig fürdetés után mindig megszáritottam hajszáritóval. Persze max 1-2-szer történik egy évben,ha jól tudom többször nem is szabad. De most olyan meleg van,hogy nem lenne-e elég szárazra törölni ? A másik kérdésem: csodálkozva láttam,hogy eperrel etettnek malackákat. Nem káros ez az apró magvak miatt? Én még az almán kivül semmit se mertem adni. Köszönöm válaszát Bodócsiné

Kedves Bodócsiné!

Elég ha csak szárazra törli Jucust. Nagy melegben megszárad magától is. Ha leveszi az eper külső magvas bőrét, akkor etetheti ezzel is a malacot.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő,

A napokban örökbefogadtam egy tengerimalacot (teljes felszereléssel). A korábbi gazdi figyelmeztetett, hogy a malackán van egy-két seb. Ma alaposan átvizsgáltam a cocát, a hátán kb. egy ujjnyi nagyságú, már bevarrasodott seb van, az oldalán egy foltban nincs szőr ott több apró sebet fedeztem fel. Sokat vakarózik. Gombára, atkára esetleg rühre gondolok. Ezen felül a jobb szeme könnyezik. Amikor ide került teljes alomcserét, ketrec és felszerelésfertőtlenítést alkalmaztam. Jó étvágyú vidám kismalac egyébként. Félek, hogy a malac átadja a nyuszimnak a betegségét ( természetesen külön ketrecben, sőt külön szobában vannak).A malacka sebeit ma bekentem először betadin majd tetrán kenőccsel. Ön mit javasol mivel kezeljem? Veszélyes ez nyúlra is? Köszönöm a tanácsát!

Üdvözlettel:
Anett

Azt hozzatennem, hogy a masik oldalan a vallanal is van egy kopasz folt ill. A könnyező szeme alatt sebecske.

Kedves Anex!

Látatlanban nem lehet megállapítani, hogy gombáról, vagy parazitáról van szó. Bármelyik is, az fertőzheti a nyuszit is.
Parazitairtásra SH-Rodemectin cseppet javasolnék, gomba ellen pedig Canesten kenőcsöt. A legjhobb azonban az lenne ha megmutatná állatorvosnak is a malackát.

Üdvözlettel. Dr. Farkas Patrícia